2013. március 1., péntek

Házi vajas kifli

Ha gyorsan akartok valami finom péksüteményt elkészíteni, akkor ezt a kiflit ajánlom.
Nálunk sokszor hétvégén készül, mert olyan jó, amikor reggel a család a meleg kifli illatára ébred.
1 óra kell csak hozzá, tényleg érdemes kipróbálni.
Amire szükségünk lesz: 60 dkg liszt, 4dl tej, 3dkg élesztő, 5dkg olvasztott vaj, 1-1,5 csapott ek cukor, 1 csapott ek só.
Melegítsük meg a tejet és tegyük hozzá a cukrot, majd az élesztőt. Futtassuk fel benne.
Egy nagy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet majd az élesztővel gyúrjuk simára. (a tejjel együtt).

Adjuk hozzá a vajat és újra dolgozzuk simára. Lehet, hogy igényel még lisztet, nyugodtan adjunk hozzá. Osszuk 6 egyenlő részre és formázzuk cipókká ezeket.
Egy lisztezett deszkán 20-25 cm átmérőjű körre nyújtsuk ki. Pizza vágóvál vágjunk 8 cikket.
A cikkeket a vastagabb felétől kezdve tekerjük fel és formázzunk kifliket.
Tegyük sütőpapírral bevont tepsire, majd a tetejüket kenjük meg tojássárgájával. 10-15 percig hagyjuk még pihenni. Majd előmelegített sütőben 200 fokon süssük meg.



Itt is használhatunk magvakat, nagy szemű sót, de ehetjük édesen is. Ilyenkor a só mennyiségét csökkentsük és a kinyújtott lapra szórjunk kakaóport, cukrot, vagy fahéjat.
      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...