2013. március 24., vasárnap

Házi sós kifli és zsemle

Szeretem vasárnap a családomat meleg péksüteménnyel vagy kenyérrel kényeztetni. A vasárnap erre a legalkalmasabb. A hétköznapok sajnos sietősek - a reggelit mindenki "útközben" fogyasztja. Ezeken a napokon általában szendvicset készítek. Persze a reggeli kakaó és tej elmaradhatatlan. Korán kelő vagyok, ezért nem okoz gondot a tészták bekészítése. Ma reggel is 6 körül begyúrtam a tésztát, amíg kelt, addig visszafeküdtem még egy kicsit.
Nincs is jobb reggel mint a frissen sült péksütemény illatára ébredni. Hozzá finom kőrözöttet készítettem friss juhtúróból.

A péksütemény hozzávalói:
68 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dkg só, 2 dkg kristálycukor, 2 dkg tejpor, 2 dkg olvasztott vaj, 4,5 dl langyos tej.
Tetejére: nagy szemű só, szezámmag, köménymag, lenmag

A tejből elveszünk 1,5 dl-t és a cukorral együtt megmelegítjük. Hozzáadjuk az élesztőt, amit felfuttatunk benne. Eközben egy tálba öntjük a többi hozzávalót: lisztet, olvasztott vajat, sót, langyos tejet majd hozzákeverjük az élesztőt is. Addig gyúrjuk, amik a tál széléről el nem válik a tészta. Ezután letakarva meleg helyen pihentetjük nagyjából 1 órán keresztül. A tészta ezalatt szépen megnő. A tésztát két részre osztjuk, egyenként fél centi vastag kerek formára nyújtjuk és pizzavágó vagy kés segítségével 8 cikkre osztjuk. Kívülről befelé haladva feltekerjük. A másik kupac tésztából készíthetünk zsemlét is. Ehhez a tésztát 8 kis golyóra osztjuk, formázzuk. A tetejét is bevághatjuk, de nem szükséges. A fél kész kifliket és zsemléket sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejét megkenjük vízzel és megszórjuk ízlés szerint sóval, vagy szezámmaggal stb.
Előmelegített sütőben 13-15 perc alatt sütjük készre. Kicsit várjunk míg kihűl, utána lehet fogyasztani. A zsemlének valamivel több idő kell. Nagyon szépen átsülnek a belseje pedig finom puha marad.



1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...