2013. május 20., hétfő

Krumplisaláta - német verzió

A legjobb krumplisaláta, amit ismerek. Ez még gyerekkorom kedvenc étele volt - és még most is az. Anyu készíti nálunk mindig. Németországban például december 24-én vacsorára eszik főtt virslivel. Lehet, hogy sokunknak ez furcsán hat, de ezt azért találták ki, hogy a német háziasszonyok szenteste ne álljanak oly sokat a konyhában. Náluk az ebéd az aminek igazán megadják a módját. Na de térjünk vissza a krumplisalátához.
Nálunk általában akkor készül, amikor tyúk-, vagy csirkehúsleves főzünk, mert az egésznek ez lesz az alapja. Ilyenkor a levesbe 1 extra csirke is kerül (vagy néhány csirkecomb), amit majd a salátához használunk fel. Természetesen a zöldségek is részei az ételnek. De nézzük mi kell hozzá:

1 levesben főtt egész csirke (vagy 2-3 csirkecomb), 3 sárgarépa, 1 zeller (levesben főtt - de egy kicsit korábban kell kivenni ezeket a zöldségeket, hogy nem puhuljanak nagyon meg), 2 vöröshagyma, 1 alma, 4-5 csemegeuborka, 2,5 kg burgonya (csak régi burgonyából jó, vagy kiflikrumpliból), 2 flakon jó minőségű majonéz, kevés tej, tyúkhúslevesből némi lé, só, bors, 1-másfél ek ecet.
Felteszem a levest, melybe a csirkét, sárgarépát és zellert is megfőzöm. Amikor ezek a hozzávalók kihűltek elkezdem apró darabokra vágni őket. Hozzáadom az apróra vágott hagymát, uborkát, almát is. Mindezt meglocsolom ecettel.(mindezt a fogyasztás előtt érdemes 1 nappal elkészíteni, mert ennek az egyvelegnek állnia kell a hűtőben. A burgonyát héjában főzöm meg, ezt is hagyom kihűlni. Ezután megpucolom és kisebb karikákra (negyedbe, félbe attól függ, hogy mekkora a burgonya) elvágom és a ecetes-zöldséges húsra teszem. Ezután a tyúkhúslevesből valamennyit megmelegítek és megsózom (kvázi elsózom a levest). Ebből a húsléből teszek a burgonyára és óvatosan kevergetem. A levesből túl sokat ne tegyünk, ne ázzanak benne a burgonyák, az egésznek az a lényege, hogy valamennyire átnedvesedjen az egész egyveleg. Ezután a majonézt kevés tejjel hígítom és ráöntöm a krumplira. Jól összekeverve már fogyasztható is, de legjobb, ha egy kicsi pihen. (ez egy hatalmas adag, nagyjából 7-8 emberre lett számolva)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...