2013. december 27., péntek

Almával töltött libasült

Karácsonyi ebédünk egyik elengedhetetlen étke a libasült. Most már több éve hagyományosan ez az étel készül nálunk, mikor a család többi tagja hozzánk hivatalos ebédre. A libasült mellé általában burgonyagombóc készül és párolt lila káposzta. Ezúttal a liba nyakán lévő bőrt is felhasználtam, amit gombás töltelékkel töltöttem meg, majd sütöttem ki. A liba mája egészben lett fűszeresen kisütve, majd hidegtálon, előételként tálalva...

Hozzávalók: 1 kb. 6 kg-os bontott liba, só, bors, majoránna, 6 db nagy alma.
A libát többször átmossuk, majd papírtörlővel gondosan áttöröljük. Az almák magházát eltávolítjuk, majd negyedeljük. A liba belsejét sóval és borssal berzsöljük. Belehelyezzük az almákat, majd a bőrt stűvel összetűzzük. Egy nagyobb tepsibe, vagy ha van otthon mélyebb vas lábosba helyezzük, kevés vizet öntünk alá, és a liba mellé még néhány almát is helyezünk. A libát még egyszer jól megfűszerezzük (só, bors, majoránna) majd a fűszereket jól belemasszírozzuk a bőrbe.
Lefedve először magas hőfokon sütjük kb. 15 percig, ezután a hőfokot visszavéve ropogósra sütjük. Ez kb. 4 óra is lehet, a liba nagyságától függően.  
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...