Napközis emlékeim között igencsak intenzíven él minden idők legjobb menzás étele, a piskóta csokiöntettel. Emlékszem annak idején még nem volt kiírva a heti menü, épp ezért mikor csapatosan levonultunk az étkezőbe, azon első mozdulattal együtt már lestünk is be a kiadó ablakon keresztül, hogy meglessük, ma mit is eszünk. A konyhás nénik dorgáló tekintete mellett elsiklottunk, mikor megláttuk a hatalmas tepsinyi piskóta kockákat és a vajlingnyi csokiöntetet a hatalmas merőkanállal az oldalán. Na ilyenkor irigykedhettek a nem napközis társaink, mert ez volt a mi napunk.
És hogy hogyan készül? Nagyon egyszerű
Hozzávalók: 5 db tojás, 25 dkg cukor vagy más édesítőszer pl. Xilit, 25 dkg liszt, 2 kk sütőpor, kb 1 dl víz
A csokiöntethez pedig: 6 dl tej, 1 csomag csokoládés puding, 5 ek porcukor, 5 dkg csokoládé
Előbb a tésztát készítjük el. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a lisztet a sütőporral, majd az egészet összedolgozzuk. Vizet igényel, de nem sokat. Margarinnal kikent, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Miközben a piskótánk sül, készíthetjük a csokiöntetet. Ehhez először a pudingot készítjük el a megszokott módon, de a megadott tej mennyiséggel. Amikor a puding elkészült, beletördeljük a csokoládét is. Érdemes jó minőségű, magas kakaótartalmú terméket használni.
Ennyi! Ugye nem is ördöngösség?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése