2013. március 15., péntek

Jókai bableves

Visszajött a tél, jó ilyenkor a meleg lakásban... mi más is készülhetne ilyenkor, mint egy jó kis bableves lehetőleg csülökkel és persze hozzá az elmaradhatatlan palacsinta.

Hozzávalók: 25 dkg nagy szemű bab, kis darab csülök, kis darab füstölt oldalas, 3 fehérrépa, 3 sárgarépa, karalábé, zeller, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, babérlevél
Rántáshoz: kevés olaj, 1/2 hagyma és 1 gerezd fokhagyma apróra vágva, liszt, paprika

A babot előző este hideg vízbe beáztatom. A hozzávalókat egy nagyobb edénybe hideg vízzel teszem fel főni. A hagymákat egyben hagyom. Kukta hiányában szép lassan főzöm.
2-3 óra alatt puhára fő mind a bab, mind pedig a füstölt hús. A zöldségeket már előbb kiszedem belőle, hogy ne főljenek szét.
Készítek egy barna rántást. Olajon a hagymákat kicsit megpirítom, hozzáadom a lisztet, majd a paprikát is, majd hozzákeverem a leveshez, amit újra felforralok.
A zöldségeket tehetjük külön tányérba is, és a leveshez adom, felkarikázva. A húst szintén kisebb darabokba vágom.

Nem tudom próbáltátok-e már, de mi tálaláskor a tányérba egy kis felaprított hagymát is teszünk. Nagyon szeretjük így. A tejföl persze alap, legalábbis nálam, mert imádom.
Valaki egy kis ecettel is megbolondítja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...