2014. április 8., kedd

Baconbundás szűzpecsenye tejszínes gombamártással és parmezános burgonyával

Bevallom szűzpecsenyét talán 2 x ha készítettem életemben. Valahogy mindig az jutott róla eszembe, hogy hú de drága. Szombaton a piacon viszont éppen akciózva volt, így rögtön lecsaptam rá. Vittem mint valami kincset haza és már útközben elképzeltem mi készül belőle. Szemem előtt a piac előtt beszkennelt hűtő és spejz tartalma lebegett, hogy a hozzávalók tekintetében összeálljon a menü.

SZŰZPECSENYE
Hozzávalók: 2 szűzpecsenye, 4 ek dijoni mustár, 1 ek méz, 3 ek olíva olaj, só, bors, 6-8 szem gomba, margarin, bacon szalonna
A húst megmossuk és megtisztítjuk a hártyáktól, megszárítjuk papírtörlővel és megsózzuk. A mustárt összekeverjük a mézzel, olajjal majd fűszerezzük. A gombákat megtisztítjuk és felezzük.
Egy nagyobb serpenyőben a margarinom elősütjük a húst. Mindegyik oldalán addig amíg szép barna kérget nem kap. Ezután a húsokat megkenem a mustáros keverékkel. Ha megvagyunk tekerjük be baconszalonnával és helyezzük át őket egy tepsibe. A húsok közé mehet a gomba is. Egy kevés olíva olajat locsolunk rá és lefedve sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. Ezután további 10 percig lehet még sütni de már fedő nélkül, hogy szépen megpiruljon minden oldalán. Ha elkészültünk, fedjük le fóliával a húsokat.. így tovább puhulnak.
Amíg a hús sül készítsük el a gombamártást. 
                 

GOMBAMÁRTÁS
Hozzávalók a gombához: 25 dkg gomba, só, bors, vaj, tejszín
Ehhez a gombákat megtisztítom és szeletekre vágom. Serpenyőben vajat hevítek beleteszem a gombákat. Sózom és néhány percig párolom. Később mehet rá a tejszín is. Érdemes jó minőségű tejszínt venni, azzal sokkal finomabb. Én a piacon egy néninél veszem, jobban beválik, mint a dobozban árult társaik. Tetejére még apróra vágott medvehagymát vágok és kész is.


PARMEZÁNOS BURGONYA
Hozzávalók: 6-8 nagyobb szemű burgonya, héjában félpuhára főzve, 3 ek zsemlemorzsa, reszelt parmezán sajt, 2 kk dijoni mustár, só, bors, snidling.
A burgonyákat előfőzöm, ezután hosszában félbevágom. Elkeverem a zsemlemorzsát a sajttal, mustárral, aprított snidlinggel, majd sózom, borsozom. Ezt a keveréket teszem a félbevágott burgonyák tetejére, majd reszelt sajttal megszórom. 
Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm.



1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...