2013. március 15., péntek

Hagyományos palacsinta

A palacsinta nálunk főként levesek után - kihagyhatatlan. Ez olyan téli étel nálunk. (de csak azért, mert a nagy melegben nincs kedvem sütni)
Gondolom mindenkinek más-más technikája van a recepthez, én egy régi szakácskönyv receptjével dolgozom. De igazság szerint a hozzávalókat, ma már csak úgy saccperkábé adagolom. Konkrét mennyiséget nem tudok megadni.

A recept egyébként ezt írja:  20 dkg liszt, 3dl tej, kb. 2dl szódavíz, 2 egész tojás, csipetnyi só, 1/2 dl étolaj.
Sokan adnak egy kis szódabikarbónát is hozzá, illetve cukrot. Így is úgy is próbáltam már.

A hozzávalókat felváltva öntöm össze. A tojással kezdem. Lágy tésztát kell kapnunk. Persze utólag még hígíthatjuk is tejjel, vagy sűríthetjük még liszttel.
A masszát néhány órát hagyjuk állni, mert az jót tesz neki. Sokkal lágyabb lesz és be is sűrűsödik. Olajat is adhatunk hozzá, úgy kevésbe ragad le. Ha több tejet használunk hozzá, sokkal ízletesebb lesz a tészta.
A megszokott módon sütjük.
A palacsintát ízesítése határtalan. A hagyományos kakaós, lekváros, diós, nutellás mellett szoktak mákosat, fahéjasat és almásat is készíteni.
Amikor gyerekek voltunk, drága nagymamám Németországban mindig vastagabbra sütötte és kristálycukorral szórta meg.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...