2013. május 5., vasárnap

Rouladen mit Kartoffelklößen und Rotkohl

Ez az én anyukám – nagymamám és déd mamám receptje
Rouladen mit Kartoffelklößen und Rotkohl (borjútekercs krumpli gombóccal és lila káposztával)
Tipikus német étel, amit már a nagymamám nagymamája is készített. Generációk kedvence. Gyerekkoromban Oma (nagymamám) sütötte, de most hogy ő már sajnos nincs közöttünk, anyukám készíti. Az íze viszont ugyanaz, mint gyerekkoromban.
 
Általában borjú felsálból készül, de én ezúttal marhafelsálból készítettem.

Fejenként 1-2 szelet felsál szükséges hozzá (amit a hentessel szeleteltessük fel és kérjünk „rostlazítást” is). Kell hozzá bacon vagy valamilyen szalonna vékonyra szeletelve továbbá vöröshagyma karikákra vágva, mustár, só és bors. A sütéshez margarint használunk.

A szeleteket jól mossuk meg szárítsuk meg papírtörlővel, majd a belső oldalát sózzuk, borsozzuk. Ezután kenjük meg mustárral és tegyünk rá 1 szelet szalonnát, majd néhány karika hagymát. (sokan csemege uborkát is tesznek bele, mi nem). A hús szeleteket tekerjük fel és erősebb cérnával rögzítsük. Hústűt nem használunk hozzá, mert a serpenyőben forgatni úgy nehezebb.
Melegítsük fel a serpenyőben a margarint, majd a hússzeletek mindegyik oldalát jól süssük át, forró vizet adjunk időnként hozzá. Mi szoktunk beletenni 1 darab paradicsomot is felvágva, ettől nagyon szép színt is kap a szaftja. Miután a hús jól megpirult mehet a sütőbe. Időnként adjunk hozzá forró vizet illetve locsolgassuk a meglévő szósszal is. Fontos, hogy a sütőben lefedve süssük.
Amikor a hús megsült vegyük ki az edényből, a szószt forraljuk fel, adjunk hozzá forró vizet és sűrítsük be. Ezt lehet liszttel is, mi étkezési keményítőt használunk hozzá (Mondamin). A szószt átszűrjük.
Általában krumpli gombóccal vagy krumplival és természetesen lila káposztával tálaljuk. De készíthető hozzá párolt zöldség és krumplipüré is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...