2013. június 13., csütörtök

Kenyér

Lassan nyár van, és bár nem tudom, miért nyáron valahogy jobban vágyunk az úgynevezett egytálételekre. Az apropó most a paprikás krumpli volt. Be kell vallanom, egyik nagy kedvencem, az egyszerűen elkészíthető ételek sorában. És mivelhogy van még a gyors uborkából, amit a minap készítettem, egyértelmű volt, hogy ha már minden saját készítésű, akkor a kenyér is legyen az. Tegnap este kétféle is készült, az egyik a sima fehér lisztből, másik pedig teljes kiőrlésű lisztből tökmaggal és napraforgó maggal. A kenyerek a sütőben együtt sültek, egy közepes tepsiben. (tepsiben a tepsi)
A fehér kenyér hozzávalói: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, só, csipetnyi cukor, 3 dl meleg víz, 1 ek olaj. 
A teljes kiőrlésű receptje itt található:feles kenyér, annyit változtattam rajta, hogy az őrölt kömény helyett provence-i fűszerkeveréket tettem bele, 2 evőkanállal. Nagyon finom, intenzív íze lett. 
A száraz hozzávalókat összekeverem egy tálban, beleteszem az összemorzsolt élesztőt is és az olajat, majd a forró vizet lassan adagolva a tésztához adom. Addig gyúrom, míg szépen elválik az edény falától. Ezután legalább 5-6 percig dagasztom - igazi erőnléti munka volt - majd letakarva fél óráig pihentetem. Ezután egy tepsit kizsírozok és a kenyeret megformázva ráhelyezem. A tetején 3 helyen bemetszem. Hideg sütőbe teszem, amit csak ezután kapcsolok 200 fokra. Ez a kisebb vekni nagyjából 30 perc alatt sül meg. Sütés közben hideg vízzel megkenegetem. Amikor elkészül és kiveszem a sütőből még néhány percig pattogni fog - de ez zene füleimnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...