2013. szeptember 29., vasárnap

Búzakalász bagett

Vasárnap reggelire szántam ezt a fantasztikus péksüteményt. A bagett valahogy mindig is a kedvenc péksüteményekhez tartozott. Gondoltam, most már illő lenne elkészíteni is.
Az a jó benne, hogy ha módjával akarod fogyasztani - akkor csak szeleteled, ha nagyobb szendvicset gyártanál - te határozod meg, hogy mekkora legyen, viszont frissen, csak úgy tépkedve enni... a legjobb.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 kk cukor, 2 dkg élesztő, 2 tk só, 240 ml forró víz - tetejére szükség lesz még lisztre és búzadarára.
A lisztet, sót tegyük egy nagy kelesztőtálba. Mérjük ki a forró vizet, adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt is. Ezt öntsük a lisztes keverékre és gyúrjuk egynemű tésztává. Formázzuk egy nagyon gombócot belőle majd meleg helyen egy nedves konyharuhával letakarva, kelesszük 60 percig.
Ha lejárt az ideje felezzük meg a tésztát gömbölyítsük ki és sodorjuk ki hosszú bagett formára. A tetejüket lapítsuk le. Széleit húzzuk a közepébe (mintha ráhajtanánk a tészta széleit), majd kisebb mélyedést nyomkodjunk bele az ujjainkkal. Ezután csippentsük össze a tetejét. A recept szerint ezt többször is meg kell ismételni. A tésztának egyfajta gerincet hajtogatunk, így lesz formás. Ha megvagyunk egy sütőlemezt szórjunk meg vékonyan búzadarával majd helyezzük rá a bagetteket a csippentett felükkel lefelé. Szórjuk meg liszttel a felületüket, ne sajnáljuk. 
Ha különleges formát szeretnék akkor olló segítségével 2-3 cm távolságban vagdossuk be a felületét (3/4 részig) és a bevagdosott részeket ellentétes irányba hajtogassuk ki. (így lesz búzakalász formája)
200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kell megsütni.
 
 


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...