Lassan itt a húsvét. Biztosan sokan ismeritek, bár inkább régebben volt hagyománya a sárga túró készítésének. Leginkább az Alföldön és Erdélyben ismerik, ahol a húsvét elengedhetetlen eszköze. A kalács és a sonka mellett vasárnap a templomba is viszik szenteltetni. Nálam tavaly készült először, és igazán finom a többi húsvéti finomság mellett.
Hozzávalók: 1 liter tej, 10 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 marék mazsola, csipetnyi só, 5 ek cukor, fél citrom héja, 1 textilpelenka vagy konyharuha
A tejet felteszem melegedni a sóval, cukorral, vaníliás cukorra, mazsolával és a citrom reszel héjával. A tojásokat egy tálba felütöm és óvatosan elkeverem. (épp csak annyira hogy a sárgája kifakadjon), majd óvatosan kevergetve adom a tejhez, amit addig főzök míg kicsapódik a savó. Az így kapott "darabot" szűrőbe fektetett pelenkára vagy gézdarabra fektetem és hűvös helyre akasztva megvárom míg kicsepeg a tejsavó. Gömböc formája lesz, amit a hűtőben tárolok és fogyasztáskor szeletelve tálalok.
Én Székelyföld közepén élek, és biztos, hogy nálunk még senki még csak nem is hallott a sárga túróról. :)) Én is csak két éve ismerem, amikor kaptam anyától egy szakácskönyvet és benne volt, ki is próbáltam akkor húsvétkor. Nem volt rossz, de annyira különlegesen finom se, hogy elkészítsem többször is.
VálaszTörlésEzt a wikipédia írja a sárgatúróról: "A sárgatúró egy erősen valláshoz kapcsolódó, húsvéti étel. Főként a görög katolikus vidékeken ismert, többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a vidékeken annyira elterjedt, hogy akár a római katolikus vallásúak is elkészítették (és készítik a mai napig), a húsvéti vallási szokások jegyében. Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka."
VálaszTörlésA Húsvéthoz tartozó sok helyen, minta a sonka vagy tojás. Párszor én is próbálkoztam vele, nekem ízlett, a férjem a többi finomságot fogyasztotta inkább.
VálaszTörlésAhány ház, annyi szokás. Valóban inkább az Alföldön volt ismert. Mindenesetre reméljük hogy a régi, hagyományos ételek nem fognak eltűnni.
VálaszTörlésmi minden éven szoktunk készíteni :) én azt hittem ez teljesen természetes, ismert húsvéti "étel", de akkor ezek szerint csak errefelé (Zemplén)
VálaszTörlésmég cukibbá tehető sütikiszúróval. a nyuszi és a szívecske szokott a legkelendőbb lenni :)
http://scontent.cdninstagram.com/hphotos-xpa1/outbound-distilleryimage7/t0.0-17/OBPTH/26d94ce2821b11e1989612313815112c_7.jpg
Életem legfinomabb sárga túróját jó pár éve az orosz követségen, a moszkvai pátriárka húsvéti fogadásán ettem - szabályosan gyökeret vert a lábam a tál mellett, és fizikai fájdalmat éreztem, amikor más is megkóstolta, én meg már kipukkadtam. Azóta is sajnálom, hogy nem kértem el a receptet :-)
VálaszTörlés