Már többször megfogadtam, hogy ezt az ételt nem fogom elkészíteni, annyira macerás. De valahogy nehezemre esik megtartani a fogadalmamat, mert annyira finom, hogy lehetetlenség.
A csülköt sokan szeretjük, de nem csak egybesütve lehet elkészíteni. Számos más elékészítési módja mellett ez a mostani egy kicsit bonyolultabb, de mindenképpen megéri megcsinálni.
Hozzávalók: 1 közepes hátsó csülök, 2-3 babérlevél, só, egész bors ízlés szerint, 3 gerezd fokhagyma. 5 dkg vaj, 5-7 dkg liszt, 1 merőkanál tej, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors, a panírozáshoz liszt, tojás, durvára darált dió, olaj
A csülköt tegyük fel annyi vízben főzni, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a fűszereket. Addig főzzük, amíg a hús a csontról leválik. Ha kihűlt szedjük le bőrt illetve a zsírosabb részeket, a húst pedig aprítsuk fel. Készítsük el a besamel mártást. Vajat hevítsünk fel, adjunk hozzá sót, majd keverjünk hozzá lisztet, ezután öntsünk hozzá annyi tejet, amennyivel sima, sűrű, kenhető mártást kapunk. Ebbe keverjük el az aprított húsokat és az aprított petrezselymet. Fűszerezzük sóval-borssal. Egy nagyobb tálcát béleljünk ki folpackkal és a masszát egyenletesen kenjük rá. Takarjuk le, majd néhány órára tegyük hideg helyre. Ezután mehet a panírozás. A masszából tetszés szerinti nagyságú darabokat vágjunk, majd panírozzuk be. Zsemlemorzsa helyett durvára darált diót használjunk. Bő olajban süssük meg. Nem kell sokáig sütni, csak addig, amíg a dióbunda szép aranybarnára sül.
Tálalhatjuk bármilyen körettel, de nálunk "szeretem krumpli" készült. És hogy mi a szeretem krumpi? A burgonyát héjában megfőzzük. Ha kihűlt nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük. Egy nagyobb serpenyőben mangalica zsíron apróra vágott hagymát futtatunk, majd megszórjuk piros paprikával. Ezután mehet rá a reszelt burgonya is. Addig sütjük, amíg a krumpli kissé ropogósra pirul.... ezt nagyon szeretjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése