2015. április 19., vasárnap

Rákóczi túrós

Kevesen tudják, hogy a Rákóczi túrós sütemény nem a fejedelem nevéhez kötődik, hanem egy cukrászmester, bizonyos Rákóczi Jánoshoz, aki Dombóvár környékén élt. A sütemény maga immár 78 éve ismert. Magát a receptet az interneten találtam, kipróbáltam, és nagyon meg voltam elégedve vele. Bár először sütöttem és bizonyára a kinézete sem igazi cukrászremek, elmondhatom, hogy nagyon finom lett.

Hozzávalók: Linzertésztához - 30 dkg szitált finom liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tasak sütőport, 1 tasak vanilin cukor, 1 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja.
Túrótöltelékhez - 1/2 kg túró, 3 ek búzadara, 1 tojás, 6 dkg cukor, 1 tasak vaniliás cukor, citromhéj, mazsola, sárgabarack lekvár
Tojáshabhoz: 30 dkg cukor, 5 tojás fehérje
A linzer tészta hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Ha nincs kedvünk nyújtani, egy közepes tepsibe kézzel is "belenyomkodhatjuk". A tésztát villával megszúrkáljuk, közben összekeverjük a túrótölteléket is. A mazsolát előtte narancslé és rum keverékében áztattam jó 20 percig.
A tésztát előmelegített sütőben sütjük 170 fokon kb. 20 percig. Figyeljünk rá, nehogy megégjen. Hagyjuk teljesen kihűlni. 
Mikor kihűlt, kenjük meg sárgabarack lekvárral és egyenletesen oszlassuk el rajta a túrótölteléket is. Most már nekiláthatunk a tojáshab elkészítésének.
Ehhez a tojások fehérjéből és 10 dkg cukorból kemény habot verünk. A maradék 20 dkg cukrot kevés vízzel felfőzzük, vagyis szirupot főzünk. Ezt a szirupot öntjük a fehérje habra, és ezzel együtt ismét kemény habbá verjük.
Ezt a mázat tesszük a túró tetejére, és kenőkéssel simára elkenjük. Villával hullámokat is rajzolhatunk rá, tetszés szerint.
A süteményt 80-100 fokos sütőbe tesszük nagyjából 25-30 percre. Nem sütjük tovább hanem csak szárítjuk. 


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...