2016. február 17., szerda

Kolbászos-zöldséges raguleves - avagy kőleves

Biztosan mindenki ismeri a kőleves meséjét, melyben az eszes szegénylegény egy darab kőből, na meg persze a rászedett háziak kamrajavaiból mesés levest főz.
Ez jutott eszembe a minap, amikor megérkezett a www.nekedterem.hu oldalon megrendelt zöldségkosaram. Az irodában ülve néztem a kosár sokféle színű és ínycsiklandó tartalmát, már össze is állt a hétvégi menü gondolata.
A leveshez bármilyen zöldséget használhatunk, a kolbász adja úgyis azt a kis pluszt. 

Hozzávalók: 3 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 db karalábé, maréknyi zöldborsó, 2 krumpli kockára vágva, negyed füstölt kolbász karikázva, 1 fej vöröshagyma vagy egy negyed póréhagyma, kevés zsiradék, fűszerek tetszés szerint (babérlevél, só, bors, tárkony), a habaráshoz tejföl és liszt, esetleg egy kis tejszín.
A zöldségeket egyforma darabokra vágom, a kolbászt és a póréhagymát karikázom. Némi zsiradékon először a hagymát dinsztelem meg, ehhez adom hozzá a karikázott kolbászt is. Addig kevergetem, amíg el kezd illatozni és szép piros zsírt enged. Most már mehetnek hozzá a zöldségek is. Így együtt párolom őket néhány percig. Húsleves alaplével, vagy forró vízzel engedem fel és tetszés szerint fűszerezem. A ragulevesek igazi ízét nálam a tárkony adja meg. Ezúttal 2 babérlevél is került bele. A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a zöldségek félig megpuhultak. A leves nagyjából 35-40 perc alatt készül el. Készítsünk habarást a tejföl és a liszt segítségével, majd keverjük a forró leveshez. Én tettem egy kis tejszínt is bele. Egyszer felforralom és már tálalom is. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...