2017. február 18., szombat

Gasztropajtira emlékezve...Kolbászos tördelős

Ez most egy rendhagyó bejegyzés lesz....emlékül egy nagyon kedves gasztropajtásnak, Hajdú István Lászlónak, aki sajnos már nem lehet közöttünk. A kezdeményezés Mártitól ered, így mindannyian, mi bloggerek, tiszteletünk jeléül István vagy ahogy őt ismertük Gasztropajti blogjáról főzünk a blogkóstoló keretében.
Kétféle ételt is választottam, az egyik a kolbászos-tördelős volt.
Drága István....a recept fantasztikus, az étel fenséges...te pedig hiányzol a receptjeiddel, írásaiddal nekünk.

"Miért tördelős? Más nevet hirtelen nem találtam neki. Kolbászos, tördelni is lehet, sőt kötelező. Direkt így lett elkészítve, hogy egy darabban kerülhet az asztalra, de adagonként könnyen hozzá lehet férni. Buktaszerűen úgy lett összeillesztve a sütés előtt, hogy egyben legyen, de könnyen törhetőek legyenek a pogácsaszerű darabok. Bevallom azt is, hogy próbaként készítettem egy másik hasonló kajához, de akkor feledésbe merült a megosztás időhiány miatt. Most, hogy ismét el akartam készíteni, alig találtam meg, de most megosztom a receptet, nehogy ismét elfelejtkezzek róla."

Hozzávalók:  1 kg liszt, 4 ek rozmaringos olaj (lehet sima is, de akkor szórjuk meg némi rozmaringgal), 1 szál kolbász, 3-4 ek mustár, 2 csomag élesztő, 1 dl fehér bor, 1 ek só, frissen őrölt bors, 4 ek tejfel, kb. 3 dl meleg víz.
A lisztet az élesztővel elkeverem. hozzáöntöm az olajat, a rozmaringot, tejfölt, bort és a vizet. (ezzel bánjunk csínján, mert liszttől is függ, mennyi folyadékot vesz fel.Addig gyúrjuk, míg a tészta el nem válik az edény faláról. Kicsit meglisztezzük majd letakarva fél órát pihentetjük. 1cm vastagra nyújtjuk és egy kb. 7cm átmérőjű pohárral vagy pogácsa szaggatóval korongokat vágunk. Mindegyik közepébe 1-1 karika kolbászt teszünk, amit előtte megforgattunk a mustárban. A tésztákból golyócskákat formázunk, majd lehetőleg kerek formába helyezzük egymás mellé őket. Érdemes még negyed órát így keleszteni. Ezután megkenjük olíva olajjal és durva szemű sóval és őrölt borssal megszórjuk. Előmelegített sütőben sütjük kb. 180 fokon, amíg szép aranybarnára nem sül. Ne felejtsünk a sütő aljára egy vízzel teli edényt is tenni. Ebből a mennyiségből 2 adag lesz.
  
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...