2013. március 23., szombat

Gyömbéres pulykaszárny leves

Egy kedves ismerősöm mesélte, hogy ők a levesbe mindig tesznek gyömbért is.
Mivel idáig ezt így még nem használtam, gondoltam - itt az alkalom.
A leves egyébként a hagyományos módon készült.

Hozzávalók: 1 pulyka szárny, 2-3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1/2 karalábé, 1/2 zeller, 2 kisebb krumpli, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ek koriander, kis darab gyömbér (diónyi), 1 szál rozmaring

A zöldségeket meghámozzuk, a burgonyát egészben tesszük majd a levesbe. A koriandert mozsárban összetörjük.
A húst miután megmostuk, nagyobb edényben hideg vízzel feltesszük főni. Amikor forr lejjebb vesszük a lángot és a keletkezett habot leszedjük. Fűszerezzük és hozzáadjuk a zöldségeket. A gyömbért szintén megtisztítva de egészben tesszük hozzá. Hasonlóképpen a hagymát, fokhagymát.
Lassú lángon gyöngyözve addig főzzük, amíg a hús szépen leválik a csontról. Ahhoz, hogy a zöldség ne legyen túl puha, vegyük ki a levesből és tegyük félre.
A levest tálalás előtt én le szoktam szűrni. Hozzá most levestésztát főztem.

3 megjegyzés:

  1. Nálunk a húsleves elmaradhatatlan "kelléke" a gyömbér. Én brassóiba is szívesen használom, sőt tegnap este a csirkemájas-gombás bulgurba is raktam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen ki fogom próbálni! Nagyon jól hangzik. Nálunk eddig csak a keleties ételek kelléke volt, de ezentúl bátrabban használjuk majd. :-)

      Törlés
  2. :) Sőt a reggeli joghurtos-mézes gyümölcsturmixba sem árt egy 1cm-es karikát belereszelni, istenien kihozza a gyümölcs ízét.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...