2013. március 10., vasárnap

Illatos töltött dagadó

A töltött húsokat szerintem mindenki szereti. Ritkán készítem el, mert nálam ez olyan kicsit "ünnepi" jellegű étel, és ha gyakorta készíteném, elvesztené ezt a prioritását. Ezúttal dagadó lett megtöltve. Ennél a húsnál az a jó, hogy hidegen is lehet fogyasztani, így akár szendvicsbe, vagy különböző köretekkel variálva, salátával, vagy akár a maradék húst felaprítva hússalátának készítve, nem válik unalmassá. Legjobb akkor készíteni, amikor vendégeket várunk, mert ezt előre is elkészíthetjük.

Hozzávalók: 1 dagadó (A piacon egy nagyobb darabot vettem, amit már a hentes "szúrt fel", vagyis zsebet vágott bele), 0,5kg gomba, 2 csomag petrezselyem, 3 db kemény tojás, 1 db tojás (nyersen kell) 2 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 szál rozmaring, 1 ek római kömény, só, bors, sült hús fűszer, 2 db zsemle, tej
Páchoz: 1 dl olaj, ízlés szerinti fűszerkeverék, római kömény (mozsárban összetörve)

A húst jól mossuk meg, és papírtörlővel szárítsunk meg. A gombát és a hagymát tisztítsuk meg vágjuk apróra és készítsünk egy pörköltet. (vizet ne adjunk hozzá, enged annyi levet, amennyi nekünk elég lesz) tegyük bele az egyik csomag apróra vágott petrezselymet. Áztassuk be tejbe a zsemléket, és főzzük keményre a tojásokat. Kicsit macerás ez a sok előkészület, de megéri. Sokan csirkemájat is tesznek a töltelékbe, de nálunk nem mindenki szereti, ezért kimarad.
Egy nagyobb tálba öntsük az elkészült gombát, adjuk hozzá a kicsavart zsemléket, apróra vágott főtt tojásokat, a másik csomag petrezselymet, fokhagymát, fűszerezzük meg jól. Kezünkkel nyomkodjuk össze a tölteléket. (én merülő mixerrel is aprítom, akkor az állaga egyforma lesz), adjuk még hozzá a nyers tojást is - ettől majd szépen összeáll a töltelék.
A húst kívül-belül fűszerezzük be. Töltsük meg a töltelékünkkel. Majd a hús "száját" hústűkkel tűzzük össze. Ezután helyezzük egy tepsibe (lehetőleg legyen teteje is). Majd a páchoz előkészített olajos fűszerkeverékkel kenegessük be. Ezt előző este érdemes megcsinálni, mert másnapra nem lesz más dolgunk, mint a sütőbe tolni a húst. Nem beszélve az ízekről, mert a hús a fűszereket szépen magába szívja. Tegyünk a hús mellé néhány rozmaring ágat is. Sütés közben a római köménytől és a rozmaringtól fantasztikus illat lesz. Adjunk alá egy kis vizet is.


 Előmelegített sütőben 220 fokon süssük fél órát, majd vegyük lejjebb a hőfokot és süssük tovább. Időnként vessünk rá egy pillantást, locsolgassuk a hús levével, majd a végén vegyük le a fedőt és pirítsuk meg a tetejét. Ha kész akkor a fogyasztás előtt fedjük még le alufóliával és pihentessük. Ettől a hús finom omlós lesz. Köretként ezúttal rizs volt illetve vajon párolt zöldségek. (cukkini, bébi répa és spenót)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...