2014. szeptember 11., csütörtök

Kakaós foszlós kalács

Még elutazásom előtt készítettem kakaós kalácsot. Napokkal korábban találtam a receptet, és hát mi a jó kalácsot nem vetjük meg. Gabriella konyhája receptje tökéletes volt. A kalács mindenkinek nagyon ízlett.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 70 ml langyos tej, 150 g joghurt, 1 tojás, só, 4 ek cukor, 5 dkg puha vaj, 3 dkg élesztő
A kakaós részhez, 2 ek kakaópor, 1-2 ek tej.
A tetejére pedig: 1 tojás sárgája, 1 tk cukor, 1 tk tej
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt (kb. 15 perc alatt). A többi hozzávaló összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt. Lágy tésztát kapunk, amit letakarva a duplájára kelesztünk.
Válasszuk két felé a tésztát. Az egyikbe keverjük el a kakaót és a tejet. Jól dolgozzuk át.
Most újra felezzük a tésztákat. Így lesz két gombócnyi fehér és 2 gombócnyi kakaós tésztánk. Nyújtsuk ki mindegyiket hosszú téglalapokká. Négy lapunk lesz. A fehér lapra tegyük a kakaós lapot, majd csavarjuk fel a hosszabbik oldal mentén (mint egy palacsintát). A két hengert pedig már csak kettes fonással összetekerjük.
Hosszúkás formát kivajazunk, kilisztezünk. Ebbe helyezzük a fonatot, ahol további 10 percig pihentetjük. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt sütjük meg. Félidőben érdemes a kalács tetejét fóliával letakarni. Frissen megsülve és kihűlve vajjal vagy dzsemmel finom reggeli falat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...