A legjobb rizses húst emlékszem még iskolásként a napköziben ettem. Aztán később, még fiatal süldőlány koromban :) úgy gondoltam, hogy a rizses hús abból áll, hogy készítek egy pörköltet majd összekeverem a kifőtt rizzsel. Nahát ez nagy tévedés volt.
A bácskai rizseshúst eredetileg a sütőben készítik.
Hozzávalók: 50 dkg sertés lapocka, 1 nagy fej hagyma, 25 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 1 kk pirospaprika, 25 dkg rizs, kisebb csokor petrezselyem, zsiradék, só, bors.
250 ml húsleves, 250 ml forró víz (ha nincs kéznél levesünk, akkor 500 ml vizet használjunk)
A húst jól megmossuk majd apró kockákra vágjuk. A hagymát aprítjuk. Paprikát kisebb darabokra vágom. A paradicsom héját eltávolítjuk (leforrázzuk, meghámozzuk).
Kevés zsiradékon (én mangalica zsírt használtam) megfonnyasztjuk a hagymát. Ezután mehet bele a hús is, amit fehéredésig pirítunk. Megszórom paprikával, sóval és borssal és saját levében 20 percig főzöm. Ezután adom hozzá a paradicsomot és paprikát, amivel újabb 25 percig párolom. Amíg fő, a rizst kevés zsiradékon kissé megpirítom majd hozzáadom a húshoz. Ráöntöm a 500 ml forró levet és egyszer felforralom. Ezután teszem át egy tepsibe vagy jénaiba az egészet és előmelegített sütőben 200 fokon nagyjából 20 percig (sütöm). 10 perc után egyszer átkeverem az egészet. A végén megszórom petrezselyemmel. Uborkával tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése