2013. július 13., szombat

Eperlekváros lepény dióval

Ez a recept van már vagy 20 éves, de mindig valamit variálok rajta - attól függően, hogy milyen hozzávalókat találok itthon. Az a jó benne, hogy nagyon egyszerű és nem kell sok minden bele, ugyanakkor nem telhet el hétvége valamilyen sütemény nélkül.
Mivel az idén már készült eperlekvár is, így most ez adta az ötletet és az ízt természetesen.

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2 tojás, 20 dkg liszt, 3-4 ek lekvár (bármivel jó), 10 dkg dió vagy mandula, késhegynyi szódabikarbóna, 1 citrom héja.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral és a margarinnal habosra keverem. A citrom reszelt héját hozzáöntöm, illetve az eperlekvárt is. A lisztet leszitálom, hozzáadom a szódabikarbónát, majd apránként hozzászitálom a vajas keverékhez, ezután mehet bele a tojásfehérje habja - de csak óvatosan, lazán keverve. Egy kisebb tepsit kivajazok majd lisztezem. Ebbe öntöm bele a masszát. A tetejére aprított diót (vagy mandulát) teszek. Előmelegített sütőben sütöm kb. 25 percig. (175 fokon).
Akár így magában, de porcukorral megszórva, esetleg - ha a süteményt kerek, kapcsos formában sütjük, akkor azt félbevágva még lekvárral is megkenhetjük..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...