2014. augusztus 11., hétfő

Diós-sörös kenyér / Diós-folyékony kenyeres kenyér

Ha sör a " folyékony kenyér" jelzőt kapja, akkor ezt a kenyeret legszívesebben diós-folyékony kenyeres kenyérnek hívnám. Bár pék már nem leszek, de ez a kenyér, ha lehetne dicsérni magam, 5-ös minősítést kapna, annyira jól sikerült. Hosszú előkészületek után, merthogy 18 órát kell keleszteni, majd további 2 órát újra, a sütés közben, a lakásban eluralkodó illatokért, melyben a dió és a sör utánozhatatlan aromája is érvényesült - már megérte a fáradtságot. Aztán, mikor másnap reggel megszeltem a kenyeret, a ropogós héj alatt a rozskenyér jellegzetes barna színe, a dió darabkák és az az illat megint... hmm....azt hiszem új kedvenc született. 

Hozzávalók: 8 dkg durvára darált dió, 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, 8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, fél tk szárított élesztő (lehet többel is próbálkozni) 2 tk só, 150 ml világos sör, 200 ml meleg víz.
Ezenkívül szükség lesz még 1 ek olíva olajra, és lisztre a dagasztáshoz.  
A liszteket összekeverjük,  hozzáadjuk a durvára darált diót, a szárított élesztőt, sót. Beleöntjük a sört és 200 ml meleg vizet. Jól összekeverjük. A tészta viszonylag lágy lesz, de ne ijedjünk meg tőle. Fedjük le a tésztát folpack fóliával, és pihentessük 18 órán keresztül. Érdemes előtte levő este begyúrni a tésztát, így másnap estére már friss kenyeret ehetünk.
Lisztezett gyúródeszkán lisztezett kézzel dagasszuk át a kenyértésztát. Csináljunk úgy, mint ahogy a leveles pogácsáknál szoktuk tenni, jobbról-balról a közepe felé hajtva majd fentről-lentről hasonlóképpen. Ezeket a mozdulatokat 15x végezzük el. Akár egy torna gyakorlatot. Higgyétek el ez a titka. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát választottam a sütéshez, természetesen lehet más edényben is sütni. A forma alját sütőpapírral béleltem ki, erre tettem az összegyúrt tésztát. Egy hasonló méretű folpack fóliát (nekem nem volt otthon ezért sütőzacskót használtam) beolajozok, és befedem vele a kenyeret. Na most jön a türelemjáték. További 2 órán keresztül hagyjuk hagy pihenjen. Az idő leteltével a sütőt melegítsük elő 250 fokra. Ne használjuk légkeverést. Távolítsuk el a tésztáról az olajos folpackot, majd alufóliával fedjük le a formát. A sütő legalsó szintjén kell 30 percen keresztül sütni. Majd az idő letelte után távolítsuk el a fóliát, és további 15 percen keresztül folytassuk a sütést. Gyúródeszkán vagy sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

 


2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a rendhagyó felvezető bekezdést! Elolvasva szinte érezhetőve válik a dióval, sörrel megvaditott kenyér illata......különleges gasztronómiai élmény lehet a kóstoló!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...