2015. április 21., kedd

Fokhagymás-szalonnás pulykasült

Még a múlt héten a piacon bolyongva kerestem az ötletet a hétvégéi ebédhez, ami bizony nem mindig egyszerű. Szeretek változatosan főzni, ötletelni vagy egyszerűen csak hagyni, hogy a piacon az illatok, a látvány vagy más emberek kosarainak tartalma befolyásoljon és ihletet adjon a főzéshez.
És így találtam a filézett pulykacombra. 2 közepes combot vásároltam, az egyik a fagyasztóban landolt, a másikat brassóinak készítettem el. Receptje itt található: Pulyka brassói
A félretett pulyka pedig így végezte.

Hozzávalók: 1 db filézett pulykacomb, 1 fej fokhagyma, füstölt, csíkokra vágott szalonna, só, bors, majoránna, libazsír.
A húst jól megmossuk, majd papírtörlővel áttöröljük. Jöhet a fűszerezése. Érdemes minden húsnál a fűszereket jól belemasszírozni/nyomkodni a húsba, és ha van egy kis időnk, akkor legalább negyedóráig így állni hagyni, mert a fűszerek nagyon jól átjárják majd a húst.
Ha ez megvan, tegyük át egy tepsibe. A fokhagymákat gerezdjeire bonjuk és a hús közé tesszük. A szalonna csíkokkal ugyanígy járunk el. Ha több időnk van, akkor tűzdeljük meg a húst is. A sütést előmelegített sütőben kezdem, nagyjából 180 fokon. A tepsibe a libazsírból is teszek, szinte megkenem a pulykát vele. A pulykának valamivel több idő kell, mint a csirkének. De érdemes többször is rátekinteni, ne száradjon ki. Ha elfő a leve, érdemes forró vízzel is felengedni, és ezzel a pecsenyelével a sütés folyamán többször locsolgatni. Ha megpuhult, érdemes fedő nélkül is kicsit sütni, hogy egy kicsit megpiruljon. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kiszárad. Ha elkészültünk még fedjük le, vagyis inkább takarjuk be fóliával, és így tartsuk melegen a szeletelésig.
Köretként bármit kínálhatunk hozzá. Nálunk most nagyon bejövős a vajas burgonya.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...