2013. február 16., szombat

Csicseriborsó krém - Humusz

A Közel-Kelet népszerű étele ez a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag borsóféle.
Legismertebb elkészítése a krém, amit akár salátákkal, pitával, zöldségekkel mártogatva, esetleg falafellel (ami szintén csicseriborsó) vagy más zöldségekkel és húsokkal párosítva fogyasztják.
Részemről imádom, viszont ha készen vesszük, egy vagyont is ott hagyunk a boltban érte.

Nálam így készült:
200g csicseriborsó, 1 gerezd fokhagyma, só, fehér bors, koriander, őrölt kardamon, római kömény, 1 ek chili, 3-4 ek olíva olaj, lime, 2 ek tahini
A borsót 1 nappal korábban beáztattam. Majd annyi vízzel amennyi ellepi, feltettem főni. A vizet fűszereztem (vegeta). Nagyjából 2-3 órán keresztül kell főzni. Ha kész a levét lemerjük, de nem öntjük ki, mert szükségünk lesz rá.
Ha nincsen tahinink, akkor készítsük el házilag. A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd megvárjuk míg kihűl. Ezután turmixgépben megőröljük és adunk hozzá 1 fokhagymát, kevés sót, 3 ek olíva olajat.
A csicseriborsót leturmixoljok majd hozzáadjuk a tahinit, fokhagymát, a fűszereket és az olíva olajat. Ha kell a masszát lazíthatjuk a félretett főzővízzel.
Tálaláskor megszórjuk paprikával, és olíva bogyókkal díszítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...