2013. február 16., szombat

Tonhal Monte Carlo módra

A fiúk mára halat rendeltek. Úgyhogy kutakodtam az interneten és ezt a receptet találtam.
A hozzávalókat tekintve bármilyen tengeri halfilé megfelel hozzá. Pangasiustól kicsit tartok, viszont a piacon csak tonhalfilé volt, így ezzel készült.


Hozzávalók: 1 kisebb brokkoli, 4 halfilé, 8 szelet sonka, fokhagyma, fűszerek, lime vagy citrom,
A filéket jól megmosom, papírtörlővel megszárítom. Fűszerezem tetszés szerint. Meglocsoljuk 1 lime levével és 2 gerezd fokhagymát is elbír még.
Eközben egy kisebb brokkolit rózsáira szedünk és forró, lobogó vízbe puhára főzünk. A vizet fűszerezzük sóval, borssal esetleg vegetával, kinek hogy tetszik.
A brokkoli ha már puha szűrőre teszem és hideg folyó víz alá teszem. Ettől kívül ropogós marad és a színét sem veszíti el.
A befűszerezett halakat megpároljuk. Én kis kókuszzsíron néhány percig mindkét oldalát sütögettem.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és az elkészült halakat ráhelyezzük. A tetejére tesszük a brokkolit, majd befedjük 1-1 sonkával, vagy bacon szalonnával.
Készítünk egy besamel mártást (vajat hevítünk, adunk hozzá lisztet és hideg tejjel sűrűre keverjük.)
A besamel mártással befedjük a halakat. Tehetünk rá még sajtot is, ez nálunk elmaradt.
Előmelegített sütőben addig sütjük amíg a mártás rajta szépen megpirul.
Rizzsel tálaljuk.

Tippek a rizshez
Tudom, hogy egyszerűbb a félkész zacskós rizs használata, de szerintem sokkal finomabb, ha mi főzzük meg. A rizs főzés szabálya szerint 1 rész rizs, 2 rész víz kell. A rizst jól mossuk meg és csepegtessük le. Egy edénybe tegyünk zsiradékot. (nálam a mangalica zsír szokott bejönni) és néhány percig pirítsuk le a rizsszemeket. Ezután öntsük fel dupla mennyiségű vízzel és keverjük jól meg és nagy lángon hagyjuk főni, míg a víz forrni nem kezd. Ezután a vizet tegyük takarékra és fűszerezés után lefedve hagyjuk magába főni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...