2015. november 17., kedd

Lencseleves - egy kicsit másképp

Lencselevest általában szilveszter és újév napján esszük, de hát ezt a finomságot hétköznap is ennénk. Általában a hagyományos módon készítem a levest - zöldség nélkül, füstölt hús, lencse, fokhagyma, hagyma együtt főzve néhány babérral és kevés sóval, végén berántva. Aztán találtam ezt a receptet. Érdemes kipróbálni.

Végy 2 maréknyi lencsét, 2 sárgarépát, 3 gerezd fokhagymát, 1 fej vöröshagymát, 1 szál füstölt száraz kolbászt, 1 ek római köményt, 5 babérlevelet, sót, borsot, 1 ek mézet.
A lencsét mindenképpen áztassuk be előtte. A zöldséget karikázzuk fel.
Egy nagyobb edényben a karikákra vágott kolbászt pirítsuk meg - de zsiradék nélkül. Ha már engedett levet, tegyük hozzá a római köményt is. Pirítsuk tovább őket. Ezután mehet bele a répa és a kanál méz. Ne kérdezzétek miért, én is megbotránkoztam rajta, de nagyon jó bele! Szóval utána öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a lencsét, babérleveleket, fokhagymát és vöröshagymát egészben. Lassú lángon főzzük puhára.
Ebbe a levesbe nem teszünk lisztet, hanem a lencséből kivett hagymák, kevés lé, kevés répa, lencse és 2 kanál ecet segítségével - amit előtte pürésítünk - besűrítjük a levest.
Tejföllel tálaljuk. 
Mi szeretjük bele a füstölt húst is, ezt most külön edényben főztem puhára és a tányérra téve tálaltam.






2 megjegyzés:

  1. Kedves Danadi!
    Ma megfőztem én is ezt az újragondolt lencselevest és csodafinom lett. Köszönöm szépen a receptet! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Armilla, nagyon örülök hogy nektek is ízlett! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...