2013. április 1., hétfő

Svájci kalács - húsvétra

Ez a kalács egy igazi kihívás volt számomra. Még életemben nem készítettem, valahogy nem éreztem rá késztetést. Mindig egyszerűbb volt megvásárolni a bolti fonott vagy foszlós kalácsot, ami az egész család kedvence. De hát ki ne szeretné a finom vajas kalácsot reggelire egy kis lekvárral, esetleg magában illatos forró kakaóval.
Aztán eljött a húsvét, és hát úgy gondoltam, hogy azért ezt már illene elkészíteni. Az ötletet tett követte. A probléma ott kezdődött, hogy este kezdtem hozzá. Talán a késői időpont vagy a fáradság de a kalács fonása kifogott rajtam. Ingrid segítségével egy jó 1 óra intenzív röhögés mellett végül is a hagyományos hármas fonattal - kettéhajtva készítettük el.

Hozzávalók: 4 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 2 tojás, 2 dkg só, 15 dkg vaj, 15 dkg rétesliszt, 60 dkg finomliszt, a tetejére pedig: 1 tojás, csipet só, csipet cukor

A tejből 2 dl megmelegítek a cukorral és belemorzsolom az élesztőt. Addig egy nagyobb tálba beleszitálom a kétféle lisztet. Középen egy kis mélyedést hagyok, beleteszem a puha vajat felkockázva, a tojásokat, majd hozzáöntöm a másik 2 dl tejet is. A végén a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm. Lágy sima tésztát dagasztunk. Ezután nagyjából 1 órára félretesszük, hogy megkeljen. Ehhez nedves konyharuhával letakarva, meleg helyre tesszük.
A megkelt tésztát 4 darabra osztom és egyenként 60-70 cm hosszúra sodorjuk őket. 2 szálból fonunk egy kalácsot. Ehhez a két szálat keresztezzük, majd a felső szálat lefelé, az alsót fel, a bal oldalit jobbra a jobb oldalit pedig balra hajtjuk. A technikát lépésről lépésre a youtube-on megtalálhatjátok.
Az összefont kalácsot sütőpapíros tepsire helyezzük és a tojás, cukor, só keverékkel jól megkenjük. További 30 perc pihentetés után, még egyszer megkenjük. A sütőt melegítsük elő 230 fokra majd vegyük vissza a hőfokot 220 fokra és a kalácsot helyezzük a sütőbe. 30-35 perc alatt süssük szép barnára.
ui. a receptben a só mennyisége szerintem túl sok, én a felére csökkenteném (1dkg) , viszont egy kicsit édesebben 3 dkg cukorral készíteném...



3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett a kalács :) Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves tőled. De nagyon megszenvedtük... :-)
      Viszont nagyon finom lett.

      Törlés
  2. Az első nekünk sem volt egyszerű :-) Ronda lett, de nagyon finom, és ami a legfontosabb, hogy MI készítettük. Ma a kuglófodat fogom elkészíteni, az Öcséd hívta fel rá a figyelmem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...