2013. április 24., szerda

Zöldségragu leves burgonya gombóccal

Legfinomabb ragulevest zöldségből egy nyaralásunk alkalmával ettük egy erdő közepén. Az erdészné főzte és valami isteni volt. Addig azt gondoltam, hogy raguleves csakis hússal készülhet. Jó nagyot tévedtem.
Igazán kiadós a sokféle zöldséggel és hozzávaló krumpli gombóccal.

Hozzá kell: 2-3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1/2 karalábé, 1-2 maréknyi borsó, 1 kis fej hagyma, vaj, 1 ek liszt, 2-3 ek tejföl, só, bors, tárkony, lestyán, zsálya.
Gombóchoz:  30 dkg burgonya, 1 db tojás, liszt, 1/2 cs. petrezselyem, só 

A zöldségeket egyforma nagyságúra vágom. A vajat felhevítem egy kevés olíva olajjal, majd beleteszem az apróra vágott hagymát. Ezután mehetnek bele a zöldségek is. Megsózom és megfűszerezem. Együtt pirítom őket majd felengedem forró vízzel. Ezután lefedve lassú lángon főzöm.
Amikor a zöldségek megpuhultak elkészítem a gombócokat is.
Ehhez a burgonyát puhára főzzük. Kihűtjük, majd elkeverjük 1 tojással, a szükséges mennyiségben adunk hozzá lisztet, sót, borsot és az apróra vágott petrezselymet. (a massza ne legyen túl kemény) 
Vizes kézzel kis gombócokat formázunk és a forró levesbe dobjuk. Amikor feljönnek a leves tetejére, akkor jó. Besűrítjük tejszínnel, ízesítjük sóval, citromlével és petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...