2013. szeptember 22., vasárnap

Pulykaragu parmezános-fenyőmagvas gombóccal

A múlt hét szombaton készült francia csirke nyomán készült az e heti szombati egytálételünk is ebédre. A recept egy olasz újságból van, de néhány dolgot változtattam rajta. Ízre nagyon intenzív, sokszínű - igazi ízorgia.

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 2 ek olíva olaj, 20 dkg húsos szalonna kockázva, 1 hagyma, 3 szárzeller, 1 csomag újhagyma, 4 ek liszt, 200 ml fehér bor, 1 l húsleves alaplé, 3 babérlevél, 20 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 maréknyi szárított sós paradicsom, 1 kis üveg pesto, 1 csokor bazsalikom.
A gombóchoz: 15 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 10 dkg reszelt parmezán, 5 dkg fenyőmag.
Az olíva olajon elősütöm a nagyobb darabokra vágott húsokat. Ha megvagyunk tegyük félre. A serpenyőbe visszamaradt zsiradékra öntsük a kockázott bacont néhány perc után pedig az apróra vágott zellert, újhagymát, vöröshagymát. 8-10 percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel és további 2 percig keverjük. Mehet hozzá a fehérbort is várjunk néhány percet míg az alkohol kiforrja magát és öntsük hozzá a húsleves alaplevet is. Tegyük vissza a húsokat a serpenyőbe, adjuk hozzá a babárleveleket és fedő alatt főzzük 40 percig, amíg a hús megpuhul.
A sütőt melegítsük elő180 fokra. Adjuk a raguhoz a zöldborsót, az aszalt paradicsomot, pestót és az aprított bazsalikomot.
Most készítsük el a gombócokat. Ehhez a vajat a liszttel morzsoljuk össze, adjuk hozzá a reszelt parmezánt is majd öntsünk hozzá kb. 150 ml vizet. Formázzunk apró gombócokat melyek tetejét szórjuk meg a fenyőmaggal. Ezeket helyezzük raguba a húsok közé, tetejét szórjuk meg a maradék fenyőmaggal majd toljuk a sütőbe és kb. 25 percig süssük.
Köretnek nem ajánlok hozzá semmit, mert így magában nagyon laktató étel. Esetleg némi fehér kenyérrel fogyasztva is el tudom képzelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...