2013. október 20., vasárnap

Langalló

Ma reggel megint késztetést éreztem, hogy reggelire valami sütőben sült finomsággal kényeztessem a családot. Valami egyszerű de ütős dolog kellett. Mivel volt itthon jó sok tejföl, lila hagyma és persze mangalica szalonna, az is a jó húsos fajtából, nem volt kérdés, hogy kenyérlángost fogok sütni. A legjobb kenyérlángost Nagybörzsönyben ettem, ahol kemencében sütötték, a nem kemencében sült változatát viszont egy kedves gyerekkori barátnőm készítette el, mikor látogatóban voltunk nála még a nyáron.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, kevés cukor, fél ek só, 250 ml meleg víz (lehet még egy kicsivel több is, de óvatosan, a liszttől függ). A feltéthez: 250 ml tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 lila hagyma, füstölt húsos szalonna, tarja - tetszés szerint, mehet még bele némi kukorica is, ezenkívül reszelt sajt. Ha nagyon magyarosra vágyunk, kolbásszal is spékeljük meg...
A lisztet keverjük el a sóval. Az élesztőt kevés meleg vízzel és cukorral futtassuk, nagyjából 15 perc alatt. Keverjük a liszthez, adjuk hozzá a maradék meleg vizet, majd gyúrjuk jól össze. Ne sajnáljuk erőnket. :) - néhány percig hagyjuk állni, addig egy kicsit megkel.
Eközben szoktam a többi hozzávalót összevágni. A hagymákat szeletekbe, a szalonnát, sonkát apró kockákba... a tejfölbe pedig elkeverem a préselt fokhagymát és még egy pici sót. Nyújtsuk ki a tésztát nagyjából 1 cm vastagságúra és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 5 percig süssük. Ekkor vegyük ki a sütőből és tetejét kenjük meg a tejföllel, rakjuk meg a sonkával, szalonnával, hagymával majd végén reszeljünk rá sajtot is. Én Pannónia sajtot használtam.
Mehet is vissza a sütőbe további 20-25 percre... Utána már csak az illatokat kell valahogy rejtegetni, mert erre aztán biztosan felébred a család.


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...