2013. november 3., vasárnap

Feketeerdő torta

Hétvégén egy egész napos vidéki utazás után éjjel készítettem ezt a tortát húgom születésnapja alkalmából. Mit ne mondjak így kicsit fárasztó volt, de a végeredmény önmagáért beszélt - minden morzsája elfogyott.

Hozzávalók az alaphoz: 4 db tojás, 25 dkg porcukor, 1 dl hideg víz, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 4-5 dkg holland kakaópor. A formához vaj és kevés liszt.
Meggyes töltelékhez: 1 üveg meggybefőtt, 1 csomag vaníliás pudingpor, 6 dkg cukor.
(A meggy levéből a cukorból és a pudingporból sűrű mártást főzünk, ebbe keverjük a meggyet)
Tejszínes töltelékhez: 6 dl habtejszín, étkezési keményítő vagy zselatin, 2 ek porcukor.
(a tejszínt kemény habbá verjük ehhez óvatosan keverjük a porcukrot és a feloldott zselatint.)
Díszítéshez: tejszín habbá verve, csoki forgács, tetszés szerinti gyümölcs: meggy vagy málna

A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk apránként a vizet majd a sütőporral és kakaóporral összekevert lisztet. Ezután mehet hozzá a tojásfehérjéből vert hab is. Ezt nagyon óvatosan keverjük hozzá. Egy 26 cm-es kapcsos forma alját kivajazunk belisztezünk. (az oldalát nem kell, mert akkor a tésztát sütéskor visszahúzza, és csak a közepe fog emelkedni.)
Előmelegített sütőben 165 fokon kb.30 percig sütjük. Utána további 10 percig a lezárt és kinyitott sütőben hagyjuk. Megvárjuk míg teljesen kihűl. Ezután 3 részre vágjuk.
A lapokat először a meggyes-pudingos keverékkel kenjük meg. Erre jön a tejszínes töltelék. Rátesszük a következő lapot, és ugyanígy rétegezzük. A tetejére a maradék tejszínes töltelék kerül, szépen eldolgozva. Az oldalát megszórjuk csokiforgáccsal. Tetejére habrózsákat nyomunk (nekem ez lemaradt) illetve a gyümölcsökkel díszítjük.
Érdemes 1 nappal korábban elkészíteni a tortát. Mert a gyümölcsös-tejszínes krém finoman átjárja majd az alapját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...