2013. december 5., csütörtök

Rakott burgonya zöldborsós-darálthúsos raguval

Néha kifogyok az ötletekből. Kinyitom a hűtőt és a meglévő dolgokból próbálom kitalálni, mit főzzek. Persze mindannyian ezt csináljuk. A darált húsról elsőre a fasírt jut mindenkinek az eszébe, de ha gyakori vendég nálunk a család hamar megunja. Lehetne még lasagne, esetleg bolognai tészta de ezúttal rakott burgonyaként végezte.

Hozzávalók: 40 dkg pulyka darálthús, 1 fej vöröshagyma, só, bor, provance-i fűszerkeverék, 1 ek paprika, olaj, héjában főtt, felkarikázott burgonya, 2 maréknyi fagyasztott zöldborsó, 1 nagy tejföl, csíkozott füstölt húsos szalonna
A burgonyát héjában megfőzzük, majd miután kihűlt karikázzuk. A hagymát felaprítjuk. Serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat, majd megdinszteljük benne a hagymát. Egy kicsit levesszük a tűzről és beleszórjuk a paprikát is. Adjuk hozzá a fűszereket. Ha van friss fűszernövényünk (bazsalikom, rozmaring) azt is most adjuk hozzá. Tegyük vissza a tűzre és rövid kevergetés után adjuk hozzá a darálthúst is. Amennyiben szükséges adjunk hozzá egy kevés húslevest is (lehet leveskockából készült is). Öntsük hozzá a zöldborsót is. A ragut nagyjából 15 percig főzzük.
Egy közepes tepsit kivajazunk az aljára egy réteg burgonya kerül. Erre mehet a ragu majd újabb réteg burgonya. Megszórom füstölt szalonnával. Ne felejtsük el a rétegeket fűszerezni sóval, borssal esetleg valami különleges fűszerrel, én provance-i keveréket használok, illetve tejföllel locsolgatni. Tetejére tejföl kerül, majd megszórom a maradék füstölt szalonnával.
Alufóliával lefedve, forró sütőben kezdem sütni, nagyjából 20-30 perc alatt. A tetejét pedig további 6-7 percig fólia nélkül pirítom. Uborkával vagy céklával tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...