2014. május 11., vasárnap

Bobájka

A bobájka vagy más néven a mákos guba jellegzetes magyar édesség, bár Németország keleti részén is ismert Mohnpielen néven. Készülhet kiflikarikákkal is vagy kelt tésztával - ez a bobájka. A receptet az interneten találtam. Az elkészítése kicsit bonyolult és időigényes, de érdemes kipróbálni.

Hozzávalók: 8 dkg cukor, 5 ek vaj, 75 dkg liszt, 2 kiskanál só, 1 csomag élesztő, 8 ek mák, 1,5-2 dl méz
Fél liter vízhez  hozzáadunk 6 dkg cukrot, sót és a vajat majd felforraljuk. Az élesztőt 1 dl meleg vízbe szórjuk, amibe belekeverünk még 2 dkg cukrot is. Egy nagyobb tálba öntjük a lisztet, ehhez keverjük az élesztős és a cukros keveréket is. Sima tésztává dagasztjuk majd tiszta konyharuhával letakarva fél óráig állni hagyjuk. Eközben a tészta kétszeresére fog dagadni. Ezalatt a mákot daráljuk meg és kevés tejjel keverjük simára. Ha a tészta kellőképpen megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Pizzavágóval keresztben és hosszában is bevagdosom, hogy kisebb darabokat kapjak. Ezeket gombóccá formázom. A gombócok kb. dió nagyságúak lesznek. Ezeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem egymás mellé, úgy hogy érintsék egymást. Egy folpack darabot  beolajozok és ezzel letakarom a gombócokat további negyedórára, a duplájára kelnek. A sütőt előmelegítem és a tésztát 190 fokon kb. 20 perc alatt sütöm aranysárgára.

Meg kell várni míg kihűlnek. Ekkor tejet forralok, de lehet vízzel is csinálni, a gombócokat egy szűrőbe teszem, és a úgymond leforrázom őket. Vigyázzunk ne ázzanak el nagyon. Ha lecsepegtek, mehetnek vissza a tálba, vagy tepsibe. Felmelegítem a mézet és rácsurgatom a gombócokra, ezután szórom meg a mákkal. Jól átforgatom, hogy mindenütt érje. A tetejét pedig porcukorral hintem meg.








1 megjegyzés:

  1. Párom és apósom élnek-halnak a mákos gubáért, nincs az a mennyiség, amit ne tudnának elpusztítani. Mi kifliből csináljuk, de lehet, hogy legközelebb kipróbáljuk ezt a verziót :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...