Minden jóravaló háziasszony tarsolyában van egy saját szakácskönyv. Megsárgult, régi receptekkel, anyák, nagymamák, dédik kedvenceivel. A tinta itt-ott már elkopott, főleg azokon a lapokon, ahol a legeslegkedvencebbek szerepelnek. Egy ilyen recept a mostani kifli is. Többször készült már, töltelék nélkül is nagyon finom.
Hozzávalók: 2 dl tej, 1 ek kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, fél kg liszt, 1 tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 kk só
Töltelékhez: párizsi, sajt, sajtkrém, újhagyma, só, bors, kevés tejföl
A meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd szórjuk meg a cukorral. Negyed órán keresztül hagyjuk kelni, ezalatt szitáljuk át a lisztet, és adjuk hozzá a sót, a tojást és a vajat. Ha a vajat esetleg elfelejtük kivenni a hűtőből, reszeljük le nagylyukú sajtreszelőn. Ehhez öntsük az élesztőt. Jól dolgozzuk össze, majd 1 órán keresztül lefedve kelesszük. Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket. A hozzávalókat felkockáztam, a hagymát karikáztam. Egy tálba öntöttem, majd hozzáadtam a sajtkrémet, tejföllel lazítottam, végül fűszereztem. Bármilyen felvágottat használhatunk.
A megkelt tésztát két részre osztjuk. Lisztezett deszkán vékony kör formává nyújtjuk. Derelyevágóval 8 részre osztjuk. Minden cikk vastagabb részére 1-1 kanálnyi tölteléket teszünk, majd feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és további 10 percig kelesztjük. Megkenjük felvert tojással, végül megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
Nagyon szép munka Dana . Köszönöm szépen a receptet , megcsinálom anyukámnak meglepetésnek. Nagyon szereti a kiflit. Elsőnek csak natúr készítem el, aztán töltve is megcsinálom. Majd teszek fel képeket a receptes csopiba. Köszönöm szépen, hogy megosztottad. M.Maria
VálaszTörlésKedves Mária, nagyon köszönöm kedves szavaid, örülök hogy tetszik a recept. Ha megsütötted küld el kérlek a fotót a facebook oldalamra is hogy megoszthassam a többiekkel. Dana
VálaszTörlés