2014. november 16., vasárnap

Tiroli túrós rétes

Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor elhatároztam hogy tiroli rétest sütök. Az interneten nagyon jó receptet találtam hozzá, és bevallom az elkészítése hosszadalmas volt, megérte a fáradozást, egyszerűen isteni lett.

Hozzávalók: a vajas részhez: 10 dkg rétesliszt, 26 dkg vaj, a kelt tésztához: 40 dkg finom liszt, 2,5 dl tej, 6 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 3 db tojás sárgája (a tojás fehérje végén a kenéshez lesz felhasználva) 1 kk só
Töltelékhez: fél kg túró, 12 dkg porcukor, 2 ek búzadara, 2 vaníliás cukor, 2-4 ek tejföl, 1 citrom reszelt héja, mazsola ízlés szerint.

Először a vajas tésztát készítem el, mert annak egy időre a hűtőben kell állnia. A réteslisztet és a vajat jól gyúrjuk össze, formázzunk téglát, majd tegyük be a hűtőbe. Készítsük el a kelt tésztát. Langyos tejbe tegyünk 2 dkg cukrot majd az élesztőt, szórjuk meg 10 dkg liszttel és futtassuk fel kb negyed óra alatt. Gyorsan fut, vigyázzunk vele. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, úgy mint a 30 dkg lisztet, 4 dkg cukrot, a tojások sárgáját és a csipetnyi sót. Jól dolgozzuk össze, kelesszük 20 percig, majd tegyük a hűtőbe. Ha kellőképpen lehűlt nyújtsuk ki lisztezett deszkán téglalap formájúra, tegyük rá a korábban elkészített vajas téglát is, majd fedjük be az alsó tésztával. 
Nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagságúra. Most fog jönni a nemszeretem rész. A tésztával most úgy bánunk mint a tepertős pogácsával. Rétegeket készítünk. Ehhez először a kinyújtott tészta egyik oldalát középre hajtjuk, a másikat pedig mindkettőre ráhajtjuk. 
20 percre visszatesszük a hűtőbe. Újra kinyújtjuk, de most duplán hajtogatunk. Ez úgy néz ki, hogy a bal oldali és a jobb oldali részt is középre hajtjuk, majd még egyet hajtunk rajta. Ez még egyszer ismételjük meg 20 perc hűtőben való pihentetés után. A hajtogatásoknál érdemes mindig egyet fordítani a tésztán - nálam ez elmaradt, majd legközelebb. :)
Ha túl vagyunk a nemszeretem részen, jöhet a töltögetés. A tésztát 4 részre osztjuk és mindegyiket jó vékonyan kinyújtuk. Összekeverjük a töltelék hozzávalóit és megtöltjük vele a tésztákat, majd feltekerjük. A kész rudakat sütőpapíros tepsibe tesszük, tojásfehérjével átkenjünk, és 20 percig pihentetjük. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. 
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...