Hozzávalók: 2 dl tej, 1 ek kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, fél kg liszt, 1 tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 kk só. A töltelékhez: 50 dkg darált hús, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, görög fűszerkeverék, krémsajt vagy görög joghurt, feta sajt.
A meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd szórjuk meg a cukorral. Negyed órán keresztül hagyjuk kelni, ezalatt szitáljuk át a lisztet, és adjuk hozzá a sót, a tojást és a vajat. Ha a vajat esetleg elfelejtük kivenni a hűtőből, reszeljük le nagylyukú sajtreszelőn. Ehhez öntsük az élesztőt. Jól dolgozzuk össze, majd 1 órán keresztül lefedve kelesszük. Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket. A hagymát apróra vágtam, majd kevés olíva olajon megdinszteltem. Hozzáadtam a darált húst, és a préselt fokhagymát, majd az egészet fűszereztem. Amikor a hús megpuhult lazítottam krémsajttal és egy kevés joghurttal. Ezt majonézzel is elérhetjük. Lényeg hogy kicsit folyósabb állagot kapjunk. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Lisztezett deszkán vékony kör formává nyújtjuk. Derelyevágóval 16 részre osztjuk. Minden cikk vastagabb részére 1-1 kanálnyi tölteléket tettem és egy-egy darab feta sajtot. Ezután feltekertem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és további 10 percig kelesztjük. Megkenjük felvert tojással, végül megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
A Michelin csillagunk...
Mi így készültünk:
További finomságaink:
Görög fűszerezésű pikáns fasírtgolyók
Mini gyrosok
Kék-fehér kókuszgolyók a Görög zászló színeiben
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése