Volt egyszer egy karácsony, sok-sok finomsággal. Most már évek óta készül nálunk szenteste a göngyölt pulykamell tekercs. Manapság egyben sütöm, korábban kisebb falatkák készültek. A receptet még évekkel korábban Anitától kaptam. Semmi más nem kell hozzá, mint csirke- vagy pulykamell, szeletelt bacon, füstölt sajt és aszalt szilva. Feltekerve-megsütve isteni vendégváró falatkák. Mivel drága családom férfitagjai, de legfőképpen öcsém egyik kedvence, és persze ha egyszer nekiesik nem lehet kivenni a kezéből a tálat, úgy gondoltam, hogy inkább nagyban készítem el. Hát így készült pulykamellből egybensütve...az a finom falatka. Mondjuk így is gyorsan elfogyott.
Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 1 csomag szeletelt bacon, aszalt szilva, füstölt sajt, só, bors, olíva olaj, vörösbor.
A pulykamellet a hentesnél kérhetjük kétszer felvágva és kilapítva. Kicsit ijesztő a hús mérete olyankor, amikor szétnyitom és elémtárul egy gigantikus szelet, de higgyétek el, nagyon jó lesz. A húst sózzuk, borsozzuk. Egyik végébe halmozzuk fel a szeletelt sajtokat, aszalt szilvákat majd jó szorosan tekerjük fel. Nem könnyű mutatvány egy ekkora darab hússal így bűvészkedni. Bacon szalonnával tekerjük körbe a pulykát, majd óvatosan tegyük át egy tepsibe. Lehet hogy szükséges hústű vagy fogpiszkáló használata, de ne felejtsük el kivenni, a sütés végén ezeket, mert csúnya meglepetésben lehet részünk. Szóval a húsokat kenegessük meg némi olíva olajjal és öntsünk rá mondjuk 2-3 dl vörösbort....aztán magunkat is kényeztessük ugyanennyivel. A húst előmelegített sütőben először nagyobb lángon szoktam sütni, persze fóliával letakarva. Amikor már sistereg a hőfokot vegyük vissza, és kisebb lángon, mondjuk 170-180 fokon süssük nagyjából 1-1,5 órán keresztül. Ellenőrizzük hústűvel, hogy jól átsült-e majd a fóliát vegyük le és piritsuk át néhány percig. Nálunk szenteste készült, akkor melegen fogyasztottuk. Másnap a vendégeknek szintén szeletelve, de hidegtálon végezte. Nagyon finom volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése