2015. december 21., hétfő

Diós és mákos bejgli

Ha karácsony, akkor természetesen bejgli. Hány és hány asztalt fog díszíteni, hány meg hány kiló liszt, dió vagy mák fog most elfogyni így decemberben.
A receptem egy kedves ismerősömtől származik, aki a nagymamájától tanulta. Érdemes a régi recepteket megtartani, meghallgatni anyák és nagyanyák féltve őrzött titkait és mindezt továbbadni, tovább vinni.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 2 dkg élesztő, só, néhány kanál tejföl.
Diótöltelék: 50 dkg dió, 25 dkg cukor, vanília, citrom reszelt héja, kis kanál rum, mazsola, tej a felfőzéshez.
Máktöltelék: 40 dkg mák, 25 dkg cukor, vanília, citrom reszelt héja, mazsola, tej a felfőzéshez.

Kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt. Elkeverjük a vajat és a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Tejföllel lazítsunk a tésztán. Érdemes 1 nappal korábban begyúrni a tésztát. 
Ebből az adagból 4 db bejgli készül. A tésztát 4 részre osztjuk, kinyújtjuk majd megkenjük a töltelékekkel.
Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük kb. 15 percig.
Jó étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...