Ha karácsony, akkor természetesen bejgli. Hány és hány asztalt fog díszíteni, hány meg hány kiló liszt, dió vagy mák fog most elfogyni így decemberben.
A receptem egy kedves ismerősömtől származik, aki a nagymamájától tanulta. Érdemes a régi recepteket megtartani, meghallgatni anyák és nagyanyák féltve őrzött titkait és mindezt továbbadni, tovább vinni.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 2 dkg élesztő, só, néhány kanál tejföl.
Diótöltelék: 50 dkg dió, 25 dkg cukor, vanília, citrom reszelt héja, kis kanál rum, mazsola, tej a felfőzéshez.
Máktöltelék: 40 dkg mák, 25 dkg cukor, vanília, citrom reszelt héja, mazsola, tej a felfőzéshez.
Kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt. Elkeverjük a vajat és a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Tejföllel lazítsunk a tésztán. Érdemes 1 nappal korábban begyúrni a tésztát.
Ebből az adagból 4 db bejgli készül. A tésztát 4 részre osztjuk, kinyújtjuk majd megkenjük a töltelékekkel.
Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük kb. 15 percig.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése