2013. július 28., vasárnap

Croque Madame - kalapos szendvics

Ennek a remek francia szendvicsnek az eredete több mint száz éves múltra tekint vissza, amit először egy párizsi kávézóban készítettek el. Croque monsieur szendvicsként ismerték - tojás nélküli változatban. A Croque madame pedig egy újabb változata, mely tetejére 1 tükörtojás is került. Azt hogy miért lett madame a neve, a tojás, mintegy kalapként való megkoronázása a szendvicsnek, amit a korabeli hölgyek által hordott kalapokkal magyaráznak. Azt hogy mi az igazság, teljesen mindegy, de hogy ez a szendvics valami isteni, az biztos.

Hozzávalók: szeletelt kenyér, lehetőleg toast, tükörtojás, sonka, szeletelt sajt, besamelmártás, só, bors, egyéb fűszerek.
Személyenként 2 toast kenyér, 2 szelet sajt, 1 szelet sonka, 1 tojás kell.
A tükörtojást megsütjük, a toastokat előre megpirítjuk, erre kerülnek a szeletelt sajtok is, melyek szépen ráolvadnak a kenyérre. A két sajtos toast közé kerül a sonka. A tetejét meglocsoljuk besamelmártással. (vajat hevítünk, beleteszünk 1 kis kanál lisztet, majd hideg tejjel felöntjük. Mindezt állandó keverés mellett. Szép sima, kissé folyós állagot kell elérnünk. Az egészet sóval és fehér borssal ízesítjük.) Végül pedig rákerülhet a tojás kalap is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...