Kalács utoljára húsvétkor készült nálunk. Most egy másik receptet próbáltam ki, és mit ne mondjak, nem bántam meg. Ha igazi foszlós kalácsra vágytok, akkor Limara receptjét érdemes használni.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 dkg cukor, 1 tojás, 2,5 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, 8 dkg vaj (nálam most margarin volt csak itthon)
Fél deciliter langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot majd morzsoljuk bele az élesztőt és 1-2 evőkanál lisztet is szórjunk rá. Tegyük félre nagyjából 15 percre, amíg szépen felfut.
Eközben egy nagyobb tálba szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót és a cukrot. Keverjük jól el. A közepére készítsünk egy mélyedést, ebbe üssük a tojást és az időközben felfutott élesztőt illetve maradék langyos tejet is. Addig gyúrjuk össze, amíg szép egynemű tésztát nem kapunk. Ekkor keverjük hozzá az olvasztott vajat. Ne ijedjünk meg a vaj az elején még tocsog a tésztán, de gyúrás közben szépen beleépül a tésztába. A tésztát ezután 35 percig pihentessük egy konyharuhával lefedve. Ha letelt a pihenője a tésztát lisztezett felületre borítsuk és osszuk annyi darabra, amennyiből a fonást készítjük. Nálam 3-as fonatból készült, és az alábbi mennyiségből 2 kalácsra volt elegendő. Bevallom, nem volt türelmem a 2-es vagy 4-es fonatokhoz. A darabokat gömbölyítsük kisebb cipókká, majd újra fedjük le és pihentessük további 15 percig. Ezután jöhet a fonás. A darabokat sodorjuk hurkákká a végeit csípjük össze, fonjuk meg a kalácsokat és egy kicsit hengereljük meg őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd 1 felvert tojással kenjük át a felületüket. (itt is hagyhatjuk állni még 15 percig, de elhagyható)
Sütőben 170 fokon nagyjából 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése