2013. szeptember 1., vasárnap

Áfonyás kuglóf

A kuglóffal nagyon mellé nem lehet lőni. Nagyon szeretjük a kakaós változatát, de készült már túrós-citromos, citromos és vaníliás változatban is. Gyümölcsösen még nem próbálkoztam. Délutáni kávéra vagyunk hivatalosak a süti mi visszük. Ezért most gondoltam készülhetne valami más. A piac most tele van áfonyával.. olyan ritkát veszem, mert hogy nem olcsó, de ezúttal egy kis doboz még belefért. Szerettem volna, ha a sütemény tésztáját az áfonya megpöttyözze. Ez sikerült is.

Hozzávalók: 25 dkg ráma, 20 dkg cukor, 5 tojás, 1 citrom héja, 1 citrom leve, 20 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 kis doboz áfonya.
A margarint a cukrokkal és a tojások sárgájával habosra keverem, hozzáadom a citrom reszelt héját és levét. A lisztet leszitálom, hozzáadom a sütőport és kanalanként belekeverem a masszába. Eközben a tojások fehérjét kemény habbá verem és ezt is óvatosan hozzáadom a tésztához. A kuglóf formáját kikenem margarinnal és belisztezem. Beleöntöm a massza felét, majd megszórom a megmosott áfonyával. Nem baj ha sok kerül bele, a tésztába szépen belesül. Végül a maradék masszával betakarom. A tésztát egy tiszta ollóval megvagdosom. (lehet villával is megszurkálni). Előmelegített sütőben kb. 175 fokon sütöm 25-30 percig. Fontos, hogy az elején még ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik. Tűpróba fontos.
Nagyon szép, mutatós és nem utolsó sorban finom sütemény kerekedik belőle...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...