2014. július 23., szerda

Vörösboros tepertős pogácsa

A legjobb tepertős pogácsát  a 8-as főút mellett az egyik étteremben ettem, még évekkel ezelőtt. A receptjét sajnos nem sikerült elkérnem. Számos receptet kipróbáltam már, de leginkább ez a mostani volt az, ami nagyon ízlett mindenkinek. Az eredeti recept szerint fehérbor kell bele, mivel nem volt itthon, ezért vörösbort használtam - ami nagyon jó döntésnek bizonyult.

Hozzávalók: 40 dkg szitált finomliszt, 1,5 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 kk cukor, 3 ek vörösbor, 2 kk só, 1 tojás, 10 dkg margarin,
Tetejére: tepertő, sült zsír, bors, só, tojás
A tejet kicsit megmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot majd az élesztőt felfuttatjuk benne. Nagyjából 15 perc alatt. Eközben a többi hozzávalót összekeverjük, beletesszük az élesztős tejet és jól átgyúrjuk az egészet és 1 órán keresztül pihentetjük. Eközben a tepertős átdaráljuk. Sült zsírt egy kis osztrák boltban vettem a lőrinci piacon, az egész nagyjából 15 dkg lehetett. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán 1 centis vastagságúra nyújtjuk.


Rákenjük a tepertőkrémet és a sült zsírt is (ez elhagyható), sózzuk, borsozzuk, majd a tésztát jobbról-balról, majd alulról és felülről is összehajtjuk. 30 percig kelesztjük. Ismét átgyúrjuk, majd újra a fenti módszerrel összehajtogatjuk. Ezt legalább 2-3 x ismételjük meg. Érdemes kivárni az időt, mert ettől lesz a pogácsa réteges.


A tésztát ezután újra kinyújtjuk (1 cm vastag legyen), majd késsel rácsosra vagdossuk. Kezdődhet a szaggatás. A kész pogácsák tetejét (csak a tetejét) megkenjük felvert tojással és már tehetjük is a sütőbe, ahol 200 fokon 20 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...