2013. június 23., vasárnap

Bajor perec

Mára német ízeket álmodtam meg a vasárnapi ebédhez. Így készült Holstein szelet, német burgonya saláta, na és a bajor perec. A bajor perecről mindenkinek valószínűleg elsőként a sör és az Oktoberfest jut eszébe, valóban, főként ehhez köthető. Azt tudtátok, hogy a bajor perecet nem csak sütik, hanem előtte meg is főzik? Na ebben a receptben megmutatom.
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl meleg víz, 2 tk cukor, 3-4 dkg vaj, só. A főzéshez pedig szükség lesz 1 csomag szódabikarbónára és sóra.
A liszteket egy nagyobb tálba öntöm. Közepére kis mélyedést készítek, ebbe teszem a cukrot és az összemorzsolt élesztőt. Hozzáöntök kb. 1 dl meleg vizet. Az élesztőnek nagyjából 10-15 perc kel míg rendesen felfut, ekkor adom hozzá a maradék meleg vizet, sót (2tk) és a vajat. Jól összegyúrom, majd letakarva 30 percig állni hagyom.
Közben 1-1,5 liter vizet felforralok 2 tk sóval és a csomag szódabikarbónával. (nagyobb zacskót használtam). A tésztát 8 részre osztom, és mindegyikből 45-50 cm hosszú hurkákat sodrok. Ezeket egyesével perec formára alakítok. Itt kicsit össze fog ugrani a tészta, de nem baj.
Ha már forr a víz a pereceket egyesével nagyjából fél-egy percig főzöm, majd leszűrve sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Ilyenkor érdemes még egyszer megsózni őket, lehetőleg nagyobb szemű sóval. Előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 percig kell sütni, amíg szép barna nem lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...