2013. szeptember 29., vasárnap

Csülkös raguleves

A család nagy kedvence a csülök. Eddigi változatai inkább a sütésben merültek ki, bár pörköltként is jó párszor debütált, mai változata a leves lesz. Mivel a ragu levesek nálunk kedveltek, ezért nem volt kérdés a mai ebéd jellege sem. A ragu levesekhez általában a sárgarépát, fehérrépát és zöldborsót használok, most inkább a vajbabé volt a főszerep. A bab mellé viszont krumpli is való - szerintem, így az is része lett az ételnek. És ha már csülök, legyen még más "magyaros" jellege is, jóféle kolbász dobta meg még az ízét és a színét is.

Hozzávalók: 1 kisebb csont nélküli csülök, 50 dkg vajbab, 1 kis szál kolbász, póréhagyma, 2 sárgarépa, 2-3 szem burgonya, só, bors, tárkony, paradicsomkrém (erős pista), tejföl, liszt, vaj, citromlé
A csülök zsíros, és bőrös részeit eltávolítjuk. Apró kockákra vágjuk. Egy mélyebb lábosban kevés vajon megdinsztelem a karikázott póréhagymát. Erre mehet is a csülök és a kolbász karikázva. Együtt pirítom néhány percig majd fűszerezem és megszórom tárkonnyal. További néhány percig kevergetem, hogy a fűszerek érvényre jussanak. Most már mehet bele a karikázott sárgarépa, és az apró darabokra vágott vajbab is. Felöntöm forró vízzel, hozzáadom a paradicsomkrémet, és tetszés szerint tovább fűszerezem. Lassú tűzön fűzöm. Félidőben hozzáadom a kockákra vágott burgonyát is. Amikor a hús és a zöldségek is kellőképpen megpuhultak, készítek egy tejfölös habarást, amivel kicsi besűrítem az ételt. Citrom levével ízesítem.
Tálaláskor friss fehér kenyérrel és tejföllel kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...