2014. február 20., csütörtök

Vadas marhasült

A finom ételekhez idő kell. Így van az igazi vadas esetében is. Ehhez az előkészületek 2-3 napot is igénybe vesznek. Természetesen ha nem marhahússal dolgozunk (én készítettem már csirkéből is) akkor nem kell ennyi időre bepácolni a húst.
Egy valamire érdemes még figyelni. A pác hőmérséklete attól függően hogy a vadast télen vagy nyáron készítjük el változó. Nyáron megvárom míg az kihűl - így hidegen, télen viszont melegen öntöm a húsra.

Hozzávalók: 1 fehérpecsenye (súlyt nem tudok mondani, nagyjából 1 kg-os lehetett), készíthető még felsálból, hátszínből vagy bélszínből is. 10 dkg füstölt szalonna, zsír, 2 ek liszt, 2 dl tejföl, barna cukor, só, bors, mustár
A pácléhez: 2-3 sárgarépa, 2 fehérrépa, kis darab zeller, 1 nagy fej vöröshagyma, babérlevél, borókabogyó, ecet, só
Elsőként a páclevet készítjük el. Ehhez kb. 1 liter vízbe feltesszük főzni a karikázott zöldségeket, hagymát. A vízhez adunk néhány szem fekete borsot illetve sót. Addig kell főzni, amíg a zöldség félpuhára fő. Mehet hozzá 2-3 ek ecet. Eközben előkészítjük a húst, méghozzá úgy, hogy megtisztítjuk a hártyáitól. Erre öntjük a páclevet. Én most melegen öntöttem rá. 2-3 napra hideg helyre teszem letakarva. Időnként ne felejtsük el forgatni. A húst ezután megspékeljük a szalonnával, megkenjük zsírral és a sütőben félig megsütjük. Időként nem árt forgatni, hogy mindegyik oldala szépen átsüljön. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket illetve némi páclevet is. Lefedve tovább sütjük, míg egészen meg nem puhul. Ha kész, a húst kivesszük és rögtön becsomagoljuk alufóliába - én még konyharuhával is betakargattam. A tepsiben visszamaradt lepirult zöldségeket 2 evőkanál liszttel összekeverve kicsit átsütjük, majd hozzáadjuk a megmaradt páclevet és a mártás néhány percig főzzük. Pirítsunk le kevés cukrot és engedjük fel vízzel, majd öntsük ezt is a mártásunkhoz. Most már lehet ízesíteni is tetszés szerint mustárral, sóval, borssal, ecettel végül a tejföllel. A mártásban lévő megpuhult zöldségeket villával is áttörhetjük, de ha sima mártást szeretnénk, érdemes kicsit átturmixolni.
Már csak a húst kell szeletelni mártással nyakon önteni végül csőtésztával vagy zsemlegombóccal tálalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...