2015. március 13., péntek

Sárga túró

Lassan itt a húsvét. Biztosan sokan ismeritek, bár inkább régebben volt hagyománya a sárga túró készítésének. Leginkább az Alföldön és Erdélyben ismerik, ahol a húsvét elengedhetetlen eszköze. A kalács és a sonka mellett vasárnap a templomba is viszik szenteltetni. Nálam tavaly készült először, és igazán finom a többi húsvéti finomság mellett.

Hozzávalók: 1 liter tej, 10 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 marék mazsola, csipetnyi só, 5 ek cukor, fél citrom héja, 1 textilpelenka vagy konyharuha
A tejet felteszem melegedni a sóval, cukorral, vaníliás cukorra, mazsolával és a citrom reszel héjával. A tojásokat egy tálba felütöm és óvatosan elkeverem. (épp csak annyira hogy a sárgája kifakadjon), majd óvatosan kevergetve adom a tejhez, amit addig főzök míg kicsapódik a savó. Az így kapott "darabot" szűrőbe fektetett pelenkára vagy gézdarabra fektetem és hűvös helyre akasztva megvárom míg kicsepeg a tejsavó. Gömböc formája lesz, amit a hűtőben tárolok és fogyasztáskor szeletelve tálalok.


6 megjegyzés:

  1. Én Székelyföld közepén élek, és biztos, hogy nálunk még senki még csak nem is hallott a sárga túróról. :)) Én is csak két éve ismerem, amikor kaptam anyától egy szakácskönyvet és benne volt, ki is próbáltam akkor húsvétkor. Nem volt rossz, de annyira különlegesen finom se, hogy elkészítsem többször is.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a wikipédia írja a sárgatúróról: "A sárgatúró egy erősen valláshoz kapcsolódó, húsvéti étel. Főként a görög katolikus vidékeken ismert, többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a vidékeken annyira elterjedt, hogy akár a római katolikus vallásúak is elkészítették (és készítik a mai napig), a húsvéti vallási szokások jegyében. Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka."

    VálaszTörlés
  3. A Húsvéthoz tartozó sok helyen, minta a sonka vagy tojás. Párszor én is próbálkoztam vele, nekem ízlett, a férjem a többi finomságot fogyasztotta inkább.

    VálaszTörlés
  4. Ahány ház, annyi szokás. Valóban inkább az Alföldön volt ismert. Mindenesetre reméljük hogy a régi, hagyományos ételek nem fognak eltűnni.

    VálaszTörlés
  5. mi minden éven szoktunk készíteni :) én azt hittem ez teljesen természetes, ismert húsvéti "étel", de akkor ezek szerint csak errefelé (Zemplén)

    még cukibbá tehető sütikiszúróval. a nyuszi és a szívecske szokott a legkelendőbb lenni :)
    http://scontent.cdninstagram.com/hphotos-xpa1/outbound-distilleryimage7/t0.0-17/OBPTH/26d94ce2821b11e1989612313815112c_7.jpg

    VálaszTörlés
  6. Életem legfinomabb sárga túróját jó pár éve az orosz követségen, a moszkvai pátriárka húsvéti fogadásán ettem - szabályosan gyökeret vert a lábam a tál mellett, és fizikai fájdalmat éreztem, amikor más is megkóstolta, én meg már kipukkadtam. Azóta is sajnálom, hogy nem kértem el a receptet :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...