Egy kis márványkuglóf – a délutáni kávéhoz?
Ezt a finomságot anyukámtól tanultam. Ritkán
kávézok, de ha anyuéknál vagyok, egy kávé mellett ez esik a legjobban. Ez a
változat kakaóval készült, egyébként szoktuk anélkül is kicsit több citrommal,
de hosszúkás formában.
Hozzávalók: 25 dkg ráma, 20 dkg cukor, 5 tojás, 1
citrom héja, 1 kanál citromlé, 20 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 2-3 ek. kakaó
A margarint a cukorral és a tojások sárgájával
habosra keverem, hozzáadom a citrom reszelt héját és levét. (a recept 1 kanál
citromlevet ír, én egy kicsivel többet teszek hozzá, mert imádom az ízét a
tésztában.) A lisztet leszitálom, hozzáadom a sütőport és kanalanként
belekeverem a masszába. Eközben a tojások fehérjét kemény habbá verem és ezt is
óvatosan hozzáadom a tésztához. Kivesszük a tészta 1/3-át és hozzákeverjük a kakaóport. A kuglóf formáját kikenem margarinnal és
belisztezem. Beleöntöm a fehér massza felét, majd erre kanalazom a kakaós tésztát, végül befedem a maradék fehér masszával. Fontos, hogy a kakaó réteg középre kerüljön, mert könnyen odaéghet. A tésztát egy tiszta ollóval megvagdosom.
(lehet villával is megszurkálni). Előmelegített sütőben kb. 175 fokon sütöm
25-30 percig. Fontos, hogy az elején még ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a
tészta összeesik. Tűpróba!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése