2013. február 4., hétfő

Rétes

Amikor elfoglaltak vagyunk, de a "valamit kéne azért sütni" gondolat motoszkál bennünk, ezt az édességet tudnám ajánlani. 
Többféle variációja létezik, ízek szempontjából csak a képzeletünk szabhat határt. 
Itthon adva volt 1 üveg meggybefőtt, volt alma is és dió. Réteslapot pedig, ha nem magunk készítünk, megvesszük készen. Ez most kicsit az elveim ellen vall, de nem mindig van időnk arra, hogy igazi rétestésztát nyújtsunk. Bevallom még sosem próbáltam, de mindig is vágytam rá, és hiszem, hogy erre én is képes leszek. (majd)
Ígérem kipróbálom, és az eredményről majd beszámolok itt a blogon.

Ellenben, ha még nem hallottatok Mesztegnyőről (Somogy megye), akkor szívesen ajánlom nektek. Nyaranta rendezik meg ebben a kis faluban a rétesfesztivált. Azt hiszem idén már 13. alkalommal.
Szóval ha akartok igazi házi készítésű és különleges ízű réteseket kóstolni, akkor mindenképpen menjetek el. 

De most térjünk vissza a mi rétesünkhöz:

először is végy egy segítőt - én esetemben az egyik gyerkőc tökéletes megoldásnak bizonyult.
1 csomag réteslap, 1 üveg befőtt, 4 db alma, barna cukor ízlés szerint, durvára tört dió, zsemlemorzsa, kevés olaj, fahéj, 1 tojás

Készítsünk elő egy kissé benedvesített konyharuhát amire helyezzünk 1 lapot. Kicsit olajozzuk meg és helyezzünk rá még 1 lapot, amit szintén zsírozzuk be majd hintsük meg egy kis zsemlemorzsával. A gyümölcsöket az egyik végébe helyezzük. Szórjuk meg cukorral, fahéjjal és dióval, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel. Kenjük meg felvert tojással és szórjunk a tetejére egy kis diót is. Miután megsült és kihűlt, szórjuk meg kis porcukorral. (esetleg fahéjas porcukorral)
1 csomag réteslapból általában 4 rúd készül. 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...