2015. február 3., kedd

Mátrai borzaska

2 in 1 lehetne mondani erről a különleges ételről, ami nem is olyan különleges, hiszen nagyon sokan ismeritek. Nagyon finom és szerintem az egésznek a koronája a fokhagyma íze. Szeretem a különböző tájak jellegzetes ételeit, főleg ha azt autentikus helyen kóstolhatjuk. Kedvenceim a vasi pecsenye, dödölle - ezek még anno a őrségi kirándulások alkalmával volt szerencsém kóstolni, nem is egyszer. Ez pedig egy mátrai érdekesség, amikor a húst a köret veszi körbe.

Hozzávalók: 8-9 szelet rövidkaraj, 40 dkg reszelt burgonya, liszt, 2-3 gerezd fokhagyma, tejföl, só, bors, 2 db tojás, olaj, reszelt sajt
A 2 gerezd fokhagymát aprítunk vagy préseljük, majd néhány kanál olajhoz adjuk. A karajokat jól kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk majd megkenjük a fokhagymás olajjal. Félretesszük. Reszeljük le a burgonyákat, adjuk hozzá tojást, sót, borsot és annyi lisztet amennyitől olyan tócsni szerű masszát kapunk. A húsokat először lisztbe forgatom, majd ebbe a masszába. Forró olajban kezdem kisütni. Vigyázzunk nehogy megégjen a bundája, de a húsnak is át kell sülnie. A hőfokot majd vegyük kicsit lejjebb. Az elkészült húsokra halmozzunk tejfölt melybe előtte 1 gerezd préselt fokhagymával, sóval és borssal kikevertünk. A tejfölre pedig mehet a reszelt sajt. (nálam ez elmaradt).
Salátával, burgonya pürével de magában is nagyon finom.
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...