2016. január 1., péntek

Bürgermeister kalács (diós-mákos-túrós)

Ezt a fantasztikus töltött-fonott kalácsot egy osztrák szakácskönyvben találtam. A bejglik helyett készült karácsonykor. Így a három töltelékkel egész finom lett. Érdemes kipróbálni, akár nutellával vagy fahéjas töltelékkel is.

Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 3 dl tej, 50 dkg liszt, 2 cs. vaníliás cukor, csipet só, 2 db tojás, 3 dkg vaj
Töltelékhez 
mákoshoz:  10 dkg mazsola, 15 dkg mák, 4 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 ek tej 
dióshoz:     15 dkg dió, 1 citrom reszelt héja, 4 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 ek tej,
túróshoz:  15 dkg tehéntúró, 1 kk vanília puding, 2 dkg vaj, 2 tojás sárgája.
Az élesztőt 1 kk cukorral felfuttatjuk 1 dl meleg tejben. A maradék 2 dl tejben elkeverjük a megmaradt cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojásokat, olvasztott vajat. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd az élesztőt is. Jó átdolgozzuk majd lefedve keletsztjük. Eközben előkészítjük a töltelékeket. A túrót villával áttörjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kinyújtjuk és 3 db legalább 15 cm széles csíkra vágjuk. A tölteléket a 3 csík közepére helyezzük, majd feltekerjük. Ebből készítjük el a fonatot, amit később egy margarinnal kikent nagyobb kuglófformába igazítunk. Újra kelesztjük, amíg a tészta teljesen ki nem tölti a formánkat. Megkenjük a tetejét tojás sárgájával, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 50-55 percig sütjük. A formában hagyjuk kihülni a kalácsot legalább 20 percig, csak utána borítsuk ki egy rácsra, ahol további  negyed órán keresztül hagyjuk végleg kihűlni. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...